Професионални състезатели и любители на мотор спорта и компютърните симулации, могат да тестват качествата на първия български симулатор, до 9-ти февруари включително, на пистата в София Картинг Ринг. 

PT Racing Simulator е тренировъчно оборудване за пилоти, пресъздаващо виртуална реалност, в максимално близки до реалните условия, които предлага едно състезание, в различни варианти – F1, GT сериите, DTM и други. 

Всеки желаещ може да пилотира чрез VR очила, реален волан с разновидности за различните категории, скоростен лост, педали и хидравлична ръчна спирачка. 

Изявените си състезатели Павел Лефтеров и Никола Цолов седнаха зад волана, за да тестват симулатора, а отзивите от него са великолепни.

"Симулаторът пресъздава реална среда, с реални възможности като усещане, не е като повечето с проектори, които не създават същото усещане от пилотирането", коментира Лефтеров.

"Симулаторът е много добър, създава невероятно усещане. При спирането в завоите, при ускорението" добави младият картинг талант Никола Цолов.

Самият симулатор притежава всички видове превключващи системи от мотор спорта – шифтър, педал шифт и др. 

Пресъздава усещанията на пилотите, ускорението, спирането, центробежните, както и центростремителни сили. Реалното усещане, което може да бъде постигнато с PT Racing Simulator е 95 % доближено до това на рали състезателите. Това е и причината, поради която всички пилоти прекарват стотици часове в тренировки на симулатори преди да излязат на реална писта.  

Симулаторът дава възможност да избираш от различни видове трасета - пистови, планински и рали, както и конкретна писта, на която би искал да тестваш своите възможности. 

Използва се и реална база данни от състезателни автомобили, за да се получи абсолютно автентично и максимално близко усещане до това в истинските такива. Само с този симулатор може да управлявате болида на Айртон Сена, Макларън, MP4-6, при това и по улиците на Монако, а усещането е невероятно.

Идеята е този продукт да бъде използван от състезатели и отбори за тренировки, на достъпни цени, както и да се откриват нови таланти и да се подпомогне тяхното развитие. 

Моушън симулаторът е изцяло разработен от българина Борислав Богданов. Състезанията и мотор спорта са негова страст още от детството. Баща му, Николай Богданов, дългогодишен рали състезател, допринася за тази негова страст.

Повод за гордост е, че българското изобретение взе участие  Световния рали шампионат в Германия, през 2017 г., където най-добрите рали пилоти в света останаха впечатлени от реалните усещания и динамика, които предостави симулаторът.