Най-успешният български състезател в международните офроуд надпревари Петър Ценков ще застане за пети път на старта на Silk Way Rally. 

Международният маратон ще се проведе от 20 до 27 юли на територията на Русия, а през стартовата арка ще минат някои от най-големите имена в световния офроуд спорт. Стартът е в Астрахан, а финалът - на Червения площад в Москва след седмица.

Тази година Ценков ще се състезава с изцяло нова машина - SSV-бъги Yamaha YXZ1000R, специално подготвено по стандартите на FIA за участие в рали-рейд надпревари. 

Компактната машина е с трицилиндров 998-кубиков двигател и спортна скоростна кутия, като в базовата си версия разполага със 120 к.с. при тегло от около 700 кг, но моторът е "пипнат" подобаващо от механиците на отбора "Ралирейд.БГ”.

На дясната седалка в новото бъги, за втори път в Silk Way Rally ще е навигаторът Пламен Николов. Дебютът му като копилот на Ценков бе на същото рали миналата година, когато двамата се състезаваха с автомобил Opel Antara и завършиха на 21-о място. Николов е двукратен участник като навигатор в рали "Дакар", както и в многобройни български и международни надпревари. В досегашните си участия, най-доброто представяне на Ценков (но с навигатора Иван Маринов) е 10-о място през 2013 година.

Тази година, подобно на рали "Дакар" и "Пътят на коприната" претърпя сериозни промени на маршрута. По първоначален план, офроуд маратонът трябваше да е 14-дневен, минавайки през територията на Китай, Казахстан и Русия. След отпадането на Казахстан от маршрута, организаторите решиха да направят въздушен мост между Китай и Русия, но летищата в района на трасето се оказаха малки за големите транспортни самолети. Така, финалното решение бе за провеждането на две едноседмични ралита - стартиращото на 20 юли Silk Way Rally с маршрут изцяло на руска територия и Silk Way China през септември в Поднебесната империя.

Рали "Пътят на коприната" е отворено за участие към автомобили, бъгита и камиони (от догодина ще могат да участват също мотоциклети и ATV). В класа на автомобилите и SSV-машините, ще видим някои от най-сериозните пилоти в света като победителите от рали "Дакар" Насър ал Атия и Нани Рома, а директен конкурент при бъгитата на Ценков и Николов ще е победителят от "Дакар" с ATV Сергей Карякин, който ще дебютира зад волана на машина Can-Am. Сериозни имена ще видим и при камионите, воглаве с цялата шампионска армада на Камаз, както и най-силните пилоти на МаЗ, Renault Trucks, MAN и Hino.

Може да следите представянето на Петър Ценков и Пламен Николов в Silk Way Rally 2018 онлайн на сайта на надпреварата: http://www.silkwayrally.com/live-timing.html