Новият Mercedes-Benz GLS е най-големият и най-луксозен SUV на Mercedes-Benz, който предлага повече пространство, повече комфорт и лукс. 

Увереното присъствие на автомобила се дължи на неговите впечатляващи размери, които са дори по-големи от тези на предшественика му (дължина +77 мм, ширина +22 мм). Едно от предимствата на увеличената с 60 мм база е по-големият интериорен обем, особено в зоната на втория ред седалки. 

Трите реда седалки с електрическо регулиране предлагат много пространство и изключителен комфорт за всички пътници. Седалките на третия ред може да се спускат към пода, за да се увеличи обемът на товарното отделение (до 2400 литра), а седалките на втория ред се сгъват до хоризонтална позиция. 

За първи път се предлага и 6-местен вариант с две луксозни индивидуални седалки на втория ред, което е сериозен плюс. 

В GLS 580 4MATIC (разход на гориво в комбиниран режим: 10.0-9.8 л/100 км; емисии на CO2 в комбиниран режим: 229-224 г/км) световна премиера прави и електрифицираният V8 двигател с EQ Boost – 48-волтова система с интегриран стартер-генератор.

Активното окачване E-ACTIVE BODY CONTROL, базирано на 48-волтова система, осигурява отличен комфорт, пъргава реакция на автомобила и офроуд възможности от високо ниво. 

Подобно на GLE, GLS е оборудван с асистиращи системи на Mercedes-Benz от най-ново поколение, които подпомагат шофьора. Новата система 4MATIC осигурява отлична пъргавина на пътя и силно представяне на автомобила далеч от утъпкания път.

Новият GLS е с впечатляваща за своя сегмент аеродинамика, с коефициент на аеродинамично съпротивление Cd = 0.32. 

Стойностите за разхода на гориво и за емисиите на CO2 са предварителни и са установени от техническите служби за целите на сертификацията в съответствие с методите за изпитване WLTP и корелирани с NEDC стойности. Все още няма типово одобрение и сертификат за съответствие на ЕО. Възможни са разлики между посочените и официалните стойности.

Новият GLS, като S-класа на SUV-овете, осигурява удобства за своите пътници, особено за тези на задните седалки. Основните системи и функции за безопасност са:
Развлекателна система MBUX за задните седалки: Два 11.6-инчови сензорни екрана за филми, музика и интернет, пакет „Комфорт за задните седалки „ПЛЮС”: отделен таблет за управление на комфортните и развлекателни функции на MBUX от задните седалки, всички седалки са с електрическо регулиране, което е стандартно оборудване, а функцията Easy-Entry улеснява достъпа до третия ред седалки, лесно сгъване на всички задни седалки с натискане на бутон, ако си пожелаете този автомобил може да се избере вариант с триместна седалка тип пейка или две луксозни индивидуални седалки с подлакътници на втория ред, две напълно оборудвани седалки на третия ред (за хора с ръст до 1.94 м), отопляеми седалки и отделни зареждащи USB портове и за третия ред седалки, предлага се и петзонова автоматична климатична система. 

"Новият GLS е S-класата на премиум SUV-овете. Той отличава с нива на лукс, сигурност и интелигентност, които почти нямат равни на себе си", казва Ола Келениус, член на Управителния съвет на Daimler AG, отговарящ за корпоративната развойна дейност на Mercedes-Benz Cars.

"GLS предлага съвременен лукс, комбиниран с характеристики на офроудър“, допълва Гордън Вагенер, ръководител на дизайнерския екип на Daimler AG. „Мощните характеристики на офроуд дизайна на автомобила са комбинирани с елегантност, присъща на класическата луксозна лимузина. Интериорът е синтез от съвременни и луксозни естетични решения, характерна SUV практичност и дигитални високи технологии. Затова, според нас, новият GLS предлага най-доброто от всички тези светове".

От 1997 г. насам, след появата на M-класата, Mercedes-Benz произвежда премиум SUV-ове в САЩ – основният пазар за този вид автомобили в света. През 2006 г. на пазара бе пуснат пълноразмерният вариант GL, предлагащ достатъчно пространство в автомобила за седем човека. Фейслифтът от 2015 г., съчетан с промяна на името на GLS, подсили луксозния характер на второто поколение големи SUV-ове. Освен всичко това, този модел е лидер в своя сегмент – подобно на S-класа лимузина.

Mercedes-Benz предлага седем модела в SUV сегмента (GLA, GLC, GLC купе, GLE, GLE купе, GLS, G-класа). SUV-овете са основен структурен стълб в продуктовия портфейл на Mercedes-Benz и допринасят много за растежа на бранда. Досега над шест милиона клиенти в цял свят са купили SUV-ове на Mercedes-Benz.