Gong.bg имаше удоволствието да се наслади на новия Honda Jazz, който вече e в България.

Моделът осигурява лесно, приятно и икономично управление благодарение на технологията e:HEV и изкушава с най-богатия пакет в сегмента си, комбинирайки подобрения комфорт за пътниците, интуитивната технология с безпрецедентна свързаност и дистанционни услуги. Пътят до Пловдив и обратно предложи отлично пътуване и доказа качествата на автомобила, а шофирането беше повече от приятно. Пътното поведение на Jazz е отлично, а пътуването позволява на пътниците да се насладят на изминатото разстояние.

Jazz e:HEV играе ключова роля в плановете на Honda – 100 % електрическа гама на европейския пазар от 2022 г.

Какви са предимствата на автомобила

e:HEV хибридната технология - За първи път Jazz ще се предлага изключително в Европа само с хибридно задвижване. Новата система e:HEV прави своя пазарен дебют именно с този модел. Тя включва два компактни мощни електродвигателя, свързани с 1,5-литров атмосферен DOHC i-VTEC, литиевойонна батерия и иновативна трансмисия с фиксирани предавки. Системата е вдъхновена от състезателните писти и за разработването ѝ Honda прилага инженерното ноухау на своя екип от спортния отдел - програмата Formula 1™ Hybrid Power Unit (PU).

Мощността на задвижващия електромотор от 109 к.с. / 80 кВт е в състояние да ускори автомобила от 0 до 100 км/ч за 9,4 сек. Максималната скорост на хибридния Jazz e 175 км/ч. Стандартният модел отделя вредни емисии от CO2 от 102 г/км (WLTP) и изразходва едва 4,5 л/100 км (WLTP) в комбиниран режим, докато за версията с увеличен клиренс Crosstar съответно данните са 110 г/км (WLTP) СО2 и 4,8 л/100 (WLTP).

За още по-въодушевяващо шофиране хибридната технология e:HEV осигурява три режима на управление:

Електрически: задвижващият електромотор черпи енергия директно от литиево-йонната батерия

Хибриден: двигателят подава мощност към функциониращия като генератор електромотор, който на свой ред я предава към задвижващия електрически силов агрегат.

Режим двигател с вътрешно горене: бензиновият двигател е свързан директно с колелата през заключващ съединител.

При движение в града се редуват електрически и хибриден режим. При шофиране на магистрала се намесва логично двигателят с вътрешно горене, подпомаган от задвижващия електродвигател.

В хибриден режим излишната енергия се складира директно в батериите. Eлектрическият режим се включва и при намаляване на скоростта, като в този случай се използва регенерираната при спиране енергия, която дозарежда батерията.

Превключването между трите режима на шофиране се случва плавно и неусетно за пътниците. Високооборотните електромотори са разработени от Honda и са максимално олекотени и компактни, като задвижващият се „развърта“ до 13 300 об/мин и осигурява максимален въртящ момент до 253 Нм.

Вместо конвенционалната трансмисия е монтирана предавателна кутия с фиксирана предавка, създаваща директна връзка между задвижващите агрегати. Резултатът е плавно предаване на въртящ момент и усещане за линейно управление при ускоряване.

Освен плавното ускоряване, осигурено от системата e:HEV, и комфорта при управление, напълно новият Jazz е допълнително подобрен по отношение здравината на каросерията и понижаване на силата на триене между частите на окачването.

Jazz e и с умно разпределение на вътрешното пространство, тъй като запазва водещото си място в класа по отношение на вътрешното пространство. Багажникът му е с капацитет от 298 л за версията Crosstar и достига до 1205 със свалени задни седалки. Това е постигнато благодарение на умното разположение на компонентите на хибридното задвижване, както и на централната позиция на резервоара за гориво, непосредствено под предните седалки, което е уникално решение в компактния клас. 

Благодарение на този подход Jazz запазва неповторимите си задни „магически“ седалки, патентована технология на Honda, която позволява различни техни позиции според желаното пространство за багаж – вдигната нагоре долна част на всяка от тях поотделно, или свалянето на облегалките им до получаването на равен товарен под.

Друг плюс на колата е и нова интуитивна свързаност - Новият Honda Jazz осигурява безпрецедентна свързаност. Лесният за употреба сензорен LCD дисплей е проектиран така, че да бъде сведено до минимум разсейването на шофьора, оперативното време за често използваните контролни функции е намалено с 58 % спрямо предишните модели.
Интерфейсът на системата съвпада с този на обичайните смартфони, може да се ползва и фирмената технология за споделяне на екрана на мобилен телефон. Дисплеят може да бъде настроен според личните предпочитания.

До свързаните инфоразвлекателни услуги като прогноза за времето, налични места за паркиране, музика, навигация, специфични локации и телефонни услуги се стига чрез сензорни бутони или с гласови команди. В автомобила са инсталирани вградените приложения Android Auto и Apple CarPlay, налични чрез безжична връзка или с помощта на USB кабел. За първи път новият Jazz e наличен с WiFi Hotspot.

По желание на потребителите Honda е дублирала тактилното управление от екрана с физическите контролни бутони за някои ключови функции в автомобила като отопление и настройките на вентилацията.

OK, HONDA! Нов личен асистент - Свързаните услуги и приложения, налични чрез сензорния екран могат да бъдат управлявани и с помощта на гласови команди чрез така наречения личен асистент (Honda Personal Assistant). Можем да го активираме лесно с помощта на израза „OK Honda“, последвано от въпрос или инструкция. Отговорът на автомобила е придружен от пиктограма, напомняща човешко лице, която се появява на дисплея. Разпознаването на текста позволява естественото поддържане на диалог с автомобила, търсене в реално време, локализирането на услуги и т.н.

Honda SENSING технология за безопасност

Новият Honda Jazz идва напълно оборудван още от базовото си ниво с всички асистенти и системи за активна безопасност, обединени под името Honda Sensing, но с допълнителни подобрения. 

Нова разработка е предната широкоъгълна камера. Спирачната система за предотвратяване на ПТП вече е способна дори и нощем да разпознава пешеходци, велосипедисти и др. Нещо повече – тя вече прилага спирачно усилие, за да избегне удар, когато автомобил пресече пътя на Jazz перпендикулярно, или в случай на завой при пресичане на пътя на насрещно движещ се автомобил.

За първи път в оборудването на Jazz Honda въвежда адаптивен автопилот и асистент за спазване на пътната лента, както и система против напускане на пътното платно. Информацията за мъртва точка на видимостта със следене на напречния трафик е стандартна в ниво на оборудване Executive, а това улеснява допълнително действията на шофьора. 

Интелигентният ограничител на скоростта разпознава предписанията на пътните знаци и настройва скоростта на движение на автомобила съгласно тях. Ако автомобилът в даден момент се движи със скорост по-висока от разрешената на таблото светва индикатор, допълнен от звукова сигнализация и системата постепенно намалява скоростта. 
Автоматичното превключване между къси и дълги светлини, както и системата за разпознаване на пътни знаци също остават част от Honda SENSING при новия Jazz.

Не по-малко важна за Honda e пасивната безопасност. В случая пътниците разчитат на десет въздушни възглавници, включително и иновативна централна, вградена в задната част на облегалката на шофьора и надуваща се странично в случай на удар. По този начин тя предпазва главите на пътниците в случай на удар. 

Стартовата цена на Honda Jazz е 46 990 лв. с ДДС. 

Снимки: Добрин Кашавелов