С повече от 1.5 милиона произведени автомобила и 43 награди, получени в целия свят, Peugeot 308 е избран за Автомобил на годината при лансирането си, както Peugeot 3008 и 208. 

Защото предложението в компактния сегмент непрекъснато се развива, защото еталонът остава еталон, Peugeot 308 продължава своята история на успеха с няколко забележителни разработки. Сред тях са нов цвят "vertigo blue" и нови алуминиеви джанти. В интериора, таблото е оборудвано със 100% дигитален Peugeot i-Cockpit®, както и централен капацитивен екран с гланцово покритие.

Сред най-добрите в C сегмента по отношение на динамиката и съотношението комфорт/пътно поведение, 308 предлага двигатели с вътрешно горене от последно поколение и гама системи в помощ на водача, характерни за по-високите сегменти. 

308 въвежда нова структура на гамата с 3 нива на оборудване, като всяко от тях е с пакет допълнително оборудване.

Автомобилът предлага чист дизайн - 308 се отличава с балансирани пропорции и в двата силуета, хечбек и комби. Силуетът на автомобила, който отразява в максимална степен механиката, създава усещане за здравина и динамика. През 2020 г., каросерията придобива и нов цвят: трислойният син Vertigo.

На ниво Allure, опционалните 16-инчови джанти ZYRCON имат ефект "диамант". Най-високите нива на оборудване имат достъп до опцията Black pack, която дава възможност да се сменят по-голямата част от хромираните детайли с черен гланц:
- предна решетка и предно лого на лъва
- контура на мигачите и фаровете за мъгла
- лайсните на страничните стъкла
- 18-цолови алуминиеви джанти с ефект „диамант“ в Sapphire Black или лак Black Mist, рейки на покрива за комби версията.

Peugeot 308 предлага и чисто удоволствие от шофирането - Защото еталонът винаги ще е еталон, 308 предлага съотношение комфорт / пътно поведение на най-високо ниво в компактния сегмент и в двата силуета, хечбек и комби.

Неразделна част от удоволствието от шофирането, което марката цени високо, 308 е оборудван с дигитален i-Cockpit®. В центъра му е 10-инчов дигитален панел с висока резолюция. Този инструментален панел включва последните графични разработки от новите 208 & 2008. Централният сензорен и капацитивен екран включва гланцово покритие следвайки примера на последното поколение смартфони. 

Cвързването на смартфона с автомобила е важно за много клиенти. 308 ползва функцията Mirror Screen, която позволява дублиране на екрана на смартфона на сензорния екран на автомобила. Това triple play предложение (в зависимост от версията) e съвместимо с протоколите Mirrorlink®, Android Auto™ и Apple Carplay™. 3D навигацията включва гласово управление. Интуитивно и свързано с TomTom® Traffic, то позволява оптимизиране на пътуванията спрямо пътната обстановка в реално време. Предупреждението за опасни зони е включено безплатно (в зависимост от страната).

308 включва пълна гама системи в помощ на водача от най-ново поколение, характерни за високите сегменти:

- Адаптивен автопилот с функция Stop & Go (при автоматична скоростна кутия) или функция 30 км/ч (при механична скоростна кутия) с регулируема настройка за дистанция между автомобилите

- Visiopark с 180° камера за обратно виждане и функция Park Assist. Проследява свободните паркоместа и поема волана вместо водача при маневриране

- Последно поколение автоматична спирачка за безопасност (засича пешеходци и колоездачи през деня и нощта, при скорост от 5 км/ч до 140 км/ч в зависимост от версията) и предупреждение за риск от сблъсък,
предупреждение при неволно пресичане на пътната маркировка с корекция при скорост над 65 км/ч, предупреждение за бдителността на водача, което засича бдителността на водача при дълго шофиране и скорост над 65 км/ч, анализирайки микро движенията на волана

- Автоматични адаптивни дълги светлини

- Разширено познаване на пътни знаци (знак STOP & забрана за вход), система за активно следене на мъртвата зона (с корекция на траекторията). Тази функция е налична при скорост над 12 км/ч, електрическа ръчна спирачка.

Peugeot 308 има ефикасни бензинови и дизелови двигатели с CO2 емисии от 95 г/км. Те са стандартизирани според протокола WLTP в съответствие с регулациите Euro 6.
 
Бензинови двигатели, 3-цилиндъра, 1.2 л:
PureTech 110 S&S MT6,
PureTech 130 S&S MT6 или EAT8.
 
Дизелови двигатели, 4-цилиндъра, 1.5 л:
BlueHDi 100 S&S MT6,
BlueHDi 130 S&S MT6 или EAT8.
 
Спортната версия Peugeot 308 GTi е налична с 4-цилиндров, 1,6 л двигател с 263 конски сили и въртящ момент 340 Nm. Благодарение на стойността на CO2 емисиите (169 г/км WLTP) и отличното си съотношение мощност-тегло, този спортен автомобил е едно от най-добрите предложения в сегмента.

Peugeot 308 хечбек и комби въвеждат ново препозициониране по отношение на дизайн и оборудване, което ще бъде наложено във всички бъдещи лансирания на Марката. Това улеснява разбирането на търговската оферта от страна на клиентите и обогатява нивата на оборудване. Новата структура е основана на 3 нива на оборудване.

Всяко от тях може да бъде допълнено от средно ниво, наречено "Pack" (с изключение на GTi), за да покрие нуждите на клиентите, които търсят по-голям комфорт и естетика. Това надграждане е представено, както следва: 
- Active Pack  Active + Mirror Screen / електрически сгъваеми огледала/ фарове за мъгла,
- Allure Pack  Allure + безконтактен достъп и стартиране / адаптивен автопилот,
- GT Pack  GT + 18‘ алуминиеви джанти/ алуминиеви рейки на покрива за SW.
 
Всички версии на Peugeot 308 предлагат достъп до дигитално радио (или DAB) и са обогатени със стандартно оборудване на всяко ниво : 
Active:  двузонов климатроник / пакед видимост / заден парктроник
Allure: safety plus pack
Allure Pack: drive assist pack / безконтактен достъп и стартиране
GT: driver sport pack.
 
Peugeot 308 & Peugeot 308 SW се произвеждат в завода в Сошо, Франция.