За втора поредна година едни от най-добрите български състезатели в моторните спортове - шампионът по пистов мотоциклетизъм Мартин Чой и многократният рали първенец Илия Царски, обединиха усилията си с цел увеличаване на безопасността на участниците в движението.

За ден те се превърнаха в учители по безопасно шофиране в EKO Racing School, което се проведе на състезателната писта в Серес, Гърция. Училището е част от дългосрочната социална кампания на бензиностанции ЕКО „Обади се, като стигнеш!”, която цели увеличаване на безопасността на участниците в движението.

Двамата пилоти дадоха съвети за безопасно шофиране на 40 фена на моторните спортове, които след това направиха серия от обиколки по пистата със своите лични превозни средства.

„Безопасността на всеки участник в движението е лична отговорност, която всеки шофьор трябва да осъзнае. Като професионален състезател и посланик на „Обади се, като стигнеш!“ искам да накарам повече хора да се замислят над това и да не забравят, че пътят не е писта и ограниченията за скорост и дистанция важат за всички. Поемането на неразумните рискове не ни прави герои“ – сподели Мартин Чой.

„Безопасността на пътя е съвкупност от много фактори, но в нейната основа са отговорността, толерантността и концентрацията. Нека не забравяме, че когато седнем зад волана, ние не управляваме просто един автомобил, ние управляваме човешки съдби.“ – допълни Илия Царски.

На финала на EKO Racing School двамата пилоти размениха превозните си средства - Мартин Чой направи няколко обиколки на пистата с колата на Илия Царски под негова навигация, а Илия Царски изпробва мотора на Чой.

Дългосрочната социално отговорна програма на ЕКО „Обади се, като стигнеш!” стартира през 2006 г. Всяка година кампанията включва различни активности и практически дейности, насочени към безопасността на всички участници в движението и към толерантността на пътя.