Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо стартира кариерата си в World Endurance Championship (WEC) по най-добрия възможен начин – с победа в „6-те часа на Спа”. Неговият тим Тойота не можеше да бъде по-доволен, след като записа двойна победа, класирайки другата си кола на второто място.

Хибридът TS050 с №8, който Фернандо Алонсо дели със Себастиен Буеми и Казуки Накаджима, през цялото време изглеждаше, че няма да има трудности да вземе победата, след като другият автомобил с №7 бе принуден да стартира от питлейна.

Докато последната успее да се добере до втората позиция, №8 вече беше далеч напред на почти минута разстояние, въпреки че на Накаджима се наложи да прави допълнително спиране в бокса заради предпазните колани, а малко след това и се завъртя на пътя. Двете Тойоти продължиха да се движат в пакет с разлика от около минута помежду си до появата на колата за сигурност към края на надпреварата заради катастрофа на Матевос Исаакиян. Това съкрати всички разлики малко след като Алонсо бе поел щафетата.

В другата Тойота Майк Конуей подложи испанския ветеран на сериозно напрежение след рестарта. Макар британецът да се доближи на по-малко от секунда от Алонсо, в нито един момент не можеше да си помисли за атака. Опитът на ибериеца му позволи да финишира с преднина от 1,4 секунди пред Конуей и така той записа първа професионална победа в моторните спортове от 2013-а година, когато спечели Гран При на Испания.

Кола №1 на Андре Лотерер, Нийл Джани и Бруно Сена оцеля след две влизания в бокса заради проблеми с радиокомуникацията и в крайна сметка завърши на трето място.