Едва година след представянето му на пазара, третото поколение Mercedes-Benz Sprinter се превръща в истински успех. Нарастващата популярност на емблематичния бус с трилъчевата звезда сред любителите на кемперите и производителите на надстройки е особено осезаема на петдесет и осмия Караван салон в Дюселдорф, където между 31 август и 8 септември ще бъдат изложени около 20 нови продукта. 

Събитието е сред водещите изложения за кемпери и каравани. Почти половината от нововъведенията са базирани на тракшън-хед модела Sprinter, включително B-Class MasterLine 880 на HYMER и шикозните c-line I 4.9 и e-line I 51 QB на Carthago. Моделите James Cook от Westfalia, LBX 365 на Bimobil и Concept Van 2019 на Vmax Construction ще покажат нещо специално. Те ще се превърнат в първите автомобили, оборудвани с иновативния интерфейс модул за каросерии на Mercedes-Benz, наречен Mercedes-Benz Advanced Control (или MBAC), който ги превръща в свързани с мрежата домове на колела. MBAC предлага разнообразие от възможности, вариращи от централния дисплей за нивото на водата до контрол на осветлението и отоплението чрез сензорен дисплей или апликация за смартфон. 

"Ние постоянно надграждаме позициите си на пазара за кемпери. С третото поколение Sprinter направихме важна стъпка напред, което беше потвърдено и от големия брой продуктови иновации, които се представиха на Караван салон 2019," казва Клаус Майер, ръководител на отдела за маркетинг и продажби на Mercedes-Benz Vans. 

"Особено много се гордеем с първите кемпери, оборудвани с Mercedes-Benz Advanced Control. Системата позволява на пътуващите да се движат в мобилни "интелигентни домове," т.е. пътниците могат да контролират различни компоненти от жизненото пространство централизирано и по начин, който им осигурява удобство. Освен това, вече предлагаме и услугите Mercedes me connect, които хората познават от леките ни автомобили. По този начин свързаността става достъпна вътре и около кабината, което създава универсален и обърнат към бъдещето пакет."

Като допълнение към разнообразната гама от иновации, базирани на Sprinter, своя дебют на изложението в Дюселдорф направиха и фейслифтовете за Mercedes-Benz Marco Polo и Marco Polo HORIZON. Специалните модели ArtVenture, които се предлагат за цялото семейство Marco Polo са също напълно ново предложение, чийто съвременен облик ще добави свежи цветни щрихи към живота на бусовете.

В сегашната си версия, Sprinter не се предлага само в доказаните конфигурации на закрит товарен бус и шаси, но и във варианта тракшън-хед, който дава на производителите на надстройки много голяма степен на свобода при планирането на жизненото пространство. 

Конфигурациите на системите за задвижване на Sprinter са също толкова разнообразни колкото вариантите за каросерии: автомобилът се предлага с предно и задно задвижване, както и със задвижване на всички колела. Гама от 4- и 6-цилиндрови дизелови двигатели с 6-степенни механични трансмисии и автоматични трансмисии 9G-TRONIC или 7G-TRONIC PLUS гарантират приятна скорост на придвижване. В допълнение към това разнообразие от опции, третото поколение Sprinter впечатлява и с някои функции, които са разработени специално за кемпер-сегмента, като например ергономично оформените, въртящи се седалки на шофьора и пътника отпред или електрическата паркинг спирачка, която дава невъзпрепятстван достъп до битовата зона от кабината. Освен това, автомобилите са оборудвани с мултимедийната система MBUX (Mercedes-Benz User Experience), управлявана от сензорен дисплей с размери до 10.25 инча и богато разнообразие от асистиращи системи, които доскоро бяха запазени само за леките автомобили на марката Mercedes-Benz. 

Сред тях личат радарните системи Distance Assist DISTRONIC за поддържане на дистанцията, Active Brake Assist за подпомагане при задействане на спирачките и Active Lane Keeping Assist, която помага на водача да шофира безопасно в лентата за движение. 

Достъп до услугите me connect на Mercedes може да се получи чрез телефон или компютър от всяка точка – ако има връзка с интернет. Системата може да се оперира и от кабината на водача с помощта на MBUX и сензорния дисплей или системата за гласови команди "Hey Mercedes," която е особено удобна.

Атрактивен специален модел на новия Marco Polo в Дюселдорф - Фейслифтовете на Mercedes-Benz Marco Polo и Marco Polo HORIZON, динамичният, но ефективен четирицилиндров дизелов двигател OM 654, комфортната автоматична трансмисия 9G-TRONIC и разширеният набор от системи за сигурност и подпомагане на водача, вкл. Active Brake Assist ще бъдат показани за първи път пред посетителите на Караван салон. Въпреки това, най-забележимите неща са новите елементи на дизайна на семействата компактни пътнически бусове и ваканционни автомобили, като новата предница и новата палитра от бои и тапицерии. 

Специалните модели ArtVenture, които направиха своя дебют в Дюселдорф, също поставят ударението върху дизайна. При специалните модели фейслифтът дава по-осезаемо внушение за цвят. Отварящият се нагоре покрив със своите морско зелени мембрани хваща окото. Като опции се предлагат различни декори за страните на бусовете, които се съчетават с тях със своите морско зелени и матови акценти. Предният отвор в повдигащия се нагоре покрив е функционален елемент за всички любители на свежия въздух. Серия от допълнителни специални функции, вече познати от стандартните модели, увеличават комфорта и позволяват на пътниците да се насладят напълно на живота в кемпера. 

Сред тях са улесняващата товаренето на багаж задна врата EASY PACK, която може да се отваря и затваря електрически и да спира във всяка позиция, както и амбиентното осветление по долния ръб на кухненското оборудване. 

Специалните серии ArtVenture ще могат да се поръчват и за Marco Polo, и за Marco Polo HORIZON, както и за Marco Polo ACTIVITY от месец октомври 2019. Желаещите да почиват в компанията на Mercedes-Benz Sprinter могат да получат допълнителна информация във всички локации на оторизирания дилър за България Силвър Стар.