Такума Сато успя да се пребори с Елио Кастроневес и стана първият японски пилот, който успява да спечели Индианаполис 500. Победата му в 101-ото издание предизвика интерес, съизмерим с този към развръзката около дебютното участие на Фернандо Алонсо в надпреварата. Точно както във Формула 1 в последно време, и на американска земя двигателят предаде испанеца и не му позволи да завърши състезанието.

Сато, който застана на старта със само един успех зад волана на Индикар, прибра най-голямата премия в историята на състезанието. Японецът също така не позволи на Кастроневес да запише рекордна 4 победа в Инди 500. Азиатецът надви своя бразилски съперник 5 обиколки преди края на надпреварата, която се състои от 200 тура по дългото 2,5 мили (4,02 км)овално трасе.

Иначе Алонсо беше истински хит преди проблемите да го застигнат. Испанецът, за когото това бе дебют в Инди 500, водеше колоната в продължение на 27 обиколки и изглеждаше напълно готов да преследва успеха. 21 тура преди края обаче неговият двигател „Хонда” даде дефект и това бе краят на участието за испанеца, който жертва Гран При на Монако, за да се изяви в САЩ.

Близо 300-те хиляди души на „Брикярд” останаха удивени от пилотирането на двукратния световен шампион във Ф1, който може да се утеши с наградата за „Новобранец на годината”. Тя се присъжда от представителите на медиите, които имат право да посочат първи и втори избор.

„Дойдох тук, за да предизвикам себе си, за да се докажа”, каза Алонсо след отпадането си. „Знам, че мога да бъда бърз като всеки друг във Формула 1, но не знаех дали мога да бъда конкурентен на всеки друг в Индикар. Беше хубаво да усетя, че мога да се боря с всички”, допълни той.

В състезанието взеха участие общо 33 коли, а стартиралият от първа позиция Скот Диксън се сблъска с Джей Хауърд в ужасяващ инцидент, който приключи състезанието за всеки от тях. Това се случи в 53-ата обиколка, когато автомобилът на Хуърд се удари във вътрешната стена и се плъзна пред пътя на Диксън, чиято кола се изстреля във въздуха. Състезанието бе прекъснато за близо 30 минути, но и двамата състезатели се измъкнаха невредими от съсипаните си коли.