На 31 май, в БТА се проведе пресконференция по повод най-важното автомобилно събитие на годината – 25-ти юбилеен „Автомобилен салон София 2022”. Официалното му откриване ще е този петък, 3 юни, когато е и денят за представителите на пресата. За посетители автосалонът в Интер Експо Център ще отвори врати в събота, 4 юни, от 10 часа.

32 автомобилни бранда ще бъдат представени на Автомобилен салон София 2022. В залите на Интер Експо Център ще бъдат изложени 189 експоната. Няма да има щанд без електрифициран модел. Чисто електрическите ще бъдат 33, хибридните – 70 и те заедно надвишават бройката на конвенционалните модели с ДВГ, които ще бъдат 86. Досега никога автомобилите с алтернативно задвижване не са превъзхождали като бройка колите със стандартни двигатели. И още нещо, което ще се случи за първи път в четвъртвековната история на софийския автосалон: най-малко 14 премиери! Това означава, че в нашата столица за първи път ще бъдат изложени пред широката публика чисто нови модели, които до момента са показани само пред силно ограничен брой хора и евентуално на онлайн събития. Така 25-то издание на автомобилен салон София се очертава да бъде най-мащабната и впечатляваща витрина на автомобилната индустрия не само на Балканите, но и на Стария континент.  Освен тези автомобили, които за първи път ще дефилират пред публика, ще има и огромен брой нови модификации, фейслифт освежавания и технологични иновации. И още нещо любопитно: въпреки че преди месеци имаше мото изложение, сега на автосалона за първи път в България ще се появи още една легенда на 2 колела – чисто новият Honda Super Cub - най-продаваното МПС на планетата. В 16 фабрики по света са произведени и продадени над 100 милиона бройки в 160 страни – тези параметри чудесно описват Super Cub като легенда, жива още от 1958 г., която сега се възражда в гамата на японската марка.

Автомобилен салон София 2022

източник: Автомобилен салон София 2022

Ето какво каза г-н Храбрин Иванчев, председател на управителния съвет на ААП:

„Предстоящото 25-то юбилейно издание на София Мотор Шоу тази година не е просто едно изложение с регионално значение от календара на OICA. Тази година са организирани само седем големи автосалона в света и само два от тях ще са в Европа – нашето през юни и в Париж през есента. Това превръща софийското изложение в събитие от европейски, защо не и световен мащаб. Нашият бранш е вече дълбоко навлязъл в най-голямата трансформация, откакто съществува. Затова и акцентът на изложението са екологичните автомобили с алтернативни задвижвания – чисто електрически или с различни типове хебридни системи. С всеки изминал ден те са все повече сред нас.“  

Ето кои са автомобилите, които ще направят своето първо представяне пред широка публика имено в София: Citroen C5 X, DS 9, KIA Niro, Mazda CX-60, Mercedes SL, Mercedes EQE, Opel Astra,Renault Megane E-TECH, Renault Austral, SsangYong Korando e-Motion, Skoda Enyaq Coupe RS iV, Subaru Solterra, Toyota bZ4X, Volkswagen ID.5 GTX, Volvo C40 Electric.

Автомобилен салон София 2022

източник: Автомобилен салон София 2022

Дейността на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители у нас (ААП)  далеч не се свежда само до организиране на автосалони. Ето какво сподели за актуалните инициативи на асоциацията г-жа Татяна Груева, изпълнителен директор на ААП: „Основна наша цел е да работим за обновяването на автопарка в страната, който, както знаем, е най-старият в ЕС. Това би подобрило не само средата, в която живеем, но и би намалило произшествията по пътищата с тежки последици, които имат както човешки, така и икономически измерения. По този повод, като част от съпътстващите събития към Автомобилен салон София 2022, организираме и Кръгла маса на тази тема с всички заинтересовани държавни, общински, неправителствени и частни институции, служби и организации, имащи отношение към темата. Тази Кръгла маса ще се проведе в петък, 3 юни, точно преди официалното откриване на изложението.“

Друг член на УС на ААП, от товарната секция – г-н Георги Загоров – напомни, че само дни след края на изложението за леки автомобили, в Пловдив ще отвори врати и „Truck Expo“, където също ще могат да се видят супер технологии и интересни експонати, предназначени за бизнеса.

Ето и още полезна информация, свързана с организацията, съпътстващите мероприятия, изненадите и наградите за посетителите, за която разказа г-н Ивайло Жеглов от „Експо тийм“:

  • Феновете ще могат не само да видят най-актуалните модели, но и да ги тестват - повече от 100 автомобила за тест драйв ще са налични, голяма част от тях електрически и хибридни.
  • Анкетна карта с награди: освен удоволствието да видят, да тестват и да закупят някои от последните модели, един от посетителите на изложението ще има невероятния шанс да си тръгне с нов автомобил. Изборът е между 4 автомобила с цени от 36 360 до 46 690 лева. Посетителите ще избират измежду Ford Puma, KIA Stonic, Skoda Fabia и Peugeot 208.

Както и: ваучер за гориво на стойност 200 лв. от Shell България; 5000 бонус точки за карта Smart от Shell България; 2 бр. едномесечни предплатени карти за фитнес от Pulse Fitness & Spa; 2 бр. Pandora EYE е GPS, GPRS, LBS GLONASS тракинг устройство

  • Всеки посетител печели едноседмична карта за фитнес от Pulse Fitness & Spa.
  • В помощ с информация, съвети и демонстрации ще бъде и екип на Пътна полиция, оборудван с различни технически средства.

Работно време на Автомобилен салон София 2022:

3.06.2022 г. (ден за пресконференции)

От 8:30 ч. до 20:00 ч. за изложители и гости.