Българският картинг пилот Любослав Руйков спечели по убедителен начин петия кръг от италианския шампионат ROK в Кремона и с тази победа се изкачи на първо място във временното класиране в своя клас Junior.

Руйков стартира във финала на надпреварата трети, остана 4-и в първите завои, след това излезе втори и демонстрира, че е най-бързият пилот на пистата с поредица най-бързи обиколки. Точно когато Руйков догони на половин секунда лидера Валерио Виапиана италианецът получи повреда в двигателя и това отвори пътя на Любо към победата.

„Много силен уикенд на Любо- заяви механикът на Руйков Станислав Каваримов. – От първата сесия работихме по настройките на шасито, постоянно нещо променяхме и прогресирахме – място в топ 10 в квалификацията, после влязохме в челото в маншовете и на финала всичко се получи както трябва. Точно преди финала сменихме мотора и променихме напълно настройките на шасито – това даде резултат. Виапиана се измъкна напред докато Любо излезе втори, но след това той го настигна и щеше да го догони и изпревари, тъй като това стана преди средата на състезанието, а Любо беше с много най-бърз от всички.”

Каваримов разказа и още нещо интересно за прогреса на Руйков в хода на уикенда.

„Любо на практика не познаваше пистата в Кремона – допълни Каваримов. – Преди този уикенд беше карал един или два пъти на нея, но с карт от клас Мини, сега започнахме отначало, но пък той демонстрира страхотен прогрес.”

След пет кръга Руйков води с 233 точки в клас Junior, втори е Джулио Мазолини с 220 точки, а трети – Федерико Сбарделати с 215. До края на сезона в ROK Италия остават още три кръга.