Крум Дончев завърши рали Ипр 2009 на 5-та позиция в класирането за европейския шампионат. В генералното подреждане пилотът зае 13-то място. За Крум това бе първо участие в белгийската надпревара и предвид факта, че етапите нямат аналог с тези на друго състезание, в което пилотът е участвал, сред основните цели бе да се разучат техните специфики.

Програмата на рали Ипр за 20 юни включваше 5 скоростни отсечки с по две преминавания. След като вчера екипажите финишираха към полунощ, през втория, финален ден на ралито те стартираха в 12 ч. по обяд. По характеристика специалните етапи се доближаваха до тези от първия ден – в маршрута все така преобладаваха дълги, равнинни прави с доста растителност от двете страни на пътя, пречеща на видимостта. Разликата бе в климатичните условия – облачно, с температури значително по-ниски от вчерашните, но прогнозите за дъжд не се оправдаха.

При вторите преминавания на 5-те отсечки Крум започна да подобрява сериозно първоначалните си времена. Местните пилоти и част от участниците в европейския шампионат обаче познават белгийските трасета изключително добре, което се оказа тяхното голямо преимущество.

След успешното финиширане в едно от най-дългите и тежки ралита от календара на европейския шампионат, Дончев заяви: “Доволен съм от факта, че успяхме да натрупаме безценен опит с участието си на рали Ипр. Безценен, защото няма аналогично на белгийското трасе, на което да съм карал. Освен това изминаването на толкова километри бе ползотворно за следващите ни евентуални участия тук. Точно затова се радвам, че издържахме и участвахме в надпреварата от началото до самия й край.”

Следващият кръг от програмата на екипажа Дончев/Йорданов е рали България.