Пилотът Пламен Кралев е първият българин, който намира място в стартовия списък на „24 часа на Льо Ман”, едно от най-значимите събития в света на моторните спортове за годината.

Легендарната надпревара ще ознаменува и старта на официалното партньорство на „Приста Ойл” с Кралев. Така за пръв път в историята на състезанието ще се появят реклами върху състезателен автомобил и пилот на българска компания.

Пламен Кралев е и първият пилот, който ще брандира автомобила си с новото лого на фирмата. Партньорството на „Приста Ойл” с пилота ще продължи и в оставащите състезания от Le Mans Series - първото нощно състезание в сериите „1000 км на Алгарве”, което ще се проведе в края на юли и началото на август, „Нюрбургринг” от 21 до 23 август и „Силвърстоун” в средата на септември.

Пламен Кралев прие поканата да се състезава в категорията LM GT2 с кола Porsche 911 RSR, предоставена от завода производител с цел да бъдат увеличени шансовете на Porsche за по-добро класиране пред Ferrari.

Управлението на Porsche 911 RSR му дава възможност да се развие като универсален пилот, който може да се състезава с различен тип автомобили, а не само с Ferrari. Това е причината Кралев да приеме поканата на тима Endurance вместо тази на JMB с кола Ferrari, с които се състезава в „1000 км на Спа” и Le Mans Series.

Съотборници на Кралев в Endurance ще бъдат много по-силни пилоти, отколкото тези в JMB. Това са Дарил О'Янг, най-добрият азиатски GT пилот, и Филип Есно, който е от автомобилна фамилия с баща, участник в „24-те часа”, и чичо, пилот от Формула 1 за отборите на Лижие, Брабъм и Рено.

За Кралев получаването на покана за участие е изключителен успех, имайки предвид, че първото му състезание в живота е едва през 2007 година. За сравнение съотборникът му Филип Есно стартира кариерата си във Formule Ford Zetec през 2001-а и има участия в „24-те часа” и два поредни сезона в Le Mans Series. Дарил О'Янг пък започва с картинг още от 1988 година, шампион е в Porsche Carrera Cup Asia.

Мениджмънтът на екипа Endurance е поверен на Тиери Перие, който има зад гърба си 12 състезания в Льо Ман и 3 победи в GT класовете, всичките с Porsche. Под неговото управление екипът Кралев/Есно/О'Янг ще се бори за челно място в класирането срещу още 4 автомобила Porsche, 10 Ferrari-та, Aston Martin и Spyker, или общо 17 стартиращи в категорията GT2 коли.

В категорията стартират шампиони в състезанието като Марк Лийб, Рихард Рийц, Джейми Мело, Мика Сало, Джанмария Бруни.

Тази година ще стартира лорд Драйсън, действащ министър от Великобритания със собствен отбор. Участието му не е случайно, защото „Льо Ман” има огромен престиж в Англия, а едва четвърт от зрителите идват от Острова.

Победи в състезанието имат Jaguar, Bentley, а тази година със заводски отбор стартира Aston Martin. Също така в GT2 категорията стартира звездата от Холивуд Патрик Демпси.

Официалният старт тази година ще бъде даден от Лука ди Монтедземоло, президент на Ferrari и FIAT Group.