Автомобилите отдавна престанаха да бъдат само средство за транспорт. Те са дигитални, автоматизирани, удобни, сигурни, екологични. Технологиите за свързаност и безопасност превърнаха новите модели в истински компютри на колела. 

В трансформацията на индустрията най-бързо се развива сегментът за превоз на пътници и товари, който от години изпреварва технологично повечето класове автомобили. Откакто е домакин на най-тежките на пътя, TRUCK EXPO се превърна в модерна международна платформа на трансформиращата се автомобилна индустрия.  
 
Кое е водещото – автомобилно или високотехнологично изложение? 
 

камиони

източник: TRUCK EXPO

Спорът в случая отдавна не е между яйцето и кокошката. Живеем във времена на „сливащи се индустрии“, което променя същността на автомобилното производство и начините за представяне на новостите в сектора. Производителите на камиони и автобуси работят в тясно сътрудничество със звената за научноизследователска и развойна дейност, с доставчици на услуги и други специалисти, за да развият интелигентни екологично безопасни транспортни решения. Едно от тях е свързано с емисиите и като голям потребител на енергия, автомобилният транспорт изигра ключова роля за развитието на новите източници на гориво. 

Трансформацията към по-чисти горива при камионите и автобусите е свързана с висока ефективност и намаляване на разхода, достатъчно дълъг пробег и запазени работни характеристики на машините. Лекотоварните от категория N1 се борят за място на пазара на градска логистика и доставки, вътрешни и споделени превози и обслужване, а защо не и за персонални нужди, свързани със спорт и туризъм. Властите също подпомагат въвеждането на алтернативни задвижвания, през намаления в таксуването за ползване на инфраструктура, географски ограничения и стимули, както и с определени данъчни и финансови механизми.   
 
На този фон, продължават дискусиите на европейско ниво за правилно декарбонизиране на автомобилния транспорт. Това включва не само превозните средства, но и целия жизнен цикъл на CO2 - от източника на енергия до използването на енергията. Така въвлечени в този процес се оказват и общините, които трябва да повишават ползването на обществения транспорт в градовете и за дългите дестинации. 

Краткосрочните мерки включват още облекчаване на трафика през граничните пунктове, за което са отговорни транспортните и митническите власти, насърчаване използването на камиони с голям капацитет през хармонизирани стандарти и насърчаване на по-добро обучение и сертифициране на водачите. Все елементи, които сближават производители, инженери, доставчици, администрация, потребители в усилията за осъществяване на технологична революция в сектора. 
 
Автомобилната индустрия има решения и TRUCK EXPO 2020 е готово да ги покаже – от 11-ти до 13-ти юни в Пловдив, на територията на Международния панаир. Организатор на изложението е Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. 

Не е изненадващо, че от чисто автомобилно шоу за търговски превозни средства, изложението ще се превърне в платформа за мобилност, основана на софтуер и технологии. Веднага щом пристигнат на мястото, посетителите ще бъдат въвлечени в многобройни възможности за придобиване на опит и изживяване, пригодени за техните интереси. 

Пред очите им ще се разгърне цялата верига на транспорта – от последните модели на водещите марки тежкотоварни автомобили до лекотоварните от категория N1, автобуси и специализирани превозни средства, ремаркета и полуремаркета, хидравлични системи, фирми за сервизно оборудване, резервни части, гуми, масла, аксесоари, финансови инструменти, вериги бензиностанции, застрахователни услуги. Многобройни цифрови допирни точки, изложби на откритите площи и тест драйв зона ще дадат на посетителите множество възможности за взаимодействие и индивидуално изживяване. Те могат да проектират и свой собствен опит в шоуто с VR преживявания, електрическо зареждане на място, участие в TRUCK TUNING SHOW извън границите на изложбените зали.