Сантино Феруци, млад и талантлив американски пилот с италиански корени, който за два дена на „Силвърстоун“ успя, едва ли не да унищожи своето бъдеще във Формула 1.

Феручи, който към днешна дата все още е развиващ се пилот на отбора на Хаас, бе глобен с 66 хиляди евро и лишен от състезателни права за два уикенда във Формула 2.

Първото нарушение, за което Феручи бе наказан бе, че е управлявал своят болид между падока на Формула 2 и боксовете на Формула 1 без защитни ръкавици и е използвал своя мобилен телефон в същото време. За това нарушение той бе наказан с въпросните 66 хиляди евро.

Лишаването си от състезателни права той „спечели“, след като наруши на два пъти правило номер едно в моторните спортове – никога не удряй своя съотборник.

В състезателни условия това не звучи толкова странно, тъй като често има допълнителни фактори, допринасящи за такъв контакт. Американецът обаче нямаше никакво оправдание за тези контакти, тъй като те се случиха след края и на двете състезания на британското трасе. При това, те настъпиха на права отсечка и изглеждаше, че Феручи нарочно се стремеше да нацели автомобила на Арджун Майни.

От Международната автомобилна федерация (ФИА) никак не бяха доволни от случката, която бе сторена от младока на Хаас, и не се поколебаха да му забранят участия в уикендите в Унгария и Белгия.

Това не бе всичко, тъй като долетяха още лоши новини за Феручи. Десет дни след уикенда във Великобритания, от отбора на Тридент решиха да уволнят американеца.

Като причина за това, те цитираха освен събитията от „Силвърстоун“ и факта, че американецът не е изпълнявал, своите финансови задължения към тима. Досега Феручи е оправдавал неизпълнението на задълженията си с тезата, че спонсорите му не са изпълнявали задълженията си към него.

Интересното в случая е, че въпреки липсата на средства от страна на неговите спонсори, Феручи успя да си осигури място на стартовата решетка на Индикар по време на двойния уикенд в Детройт, провел се между кръговете от Формула 2 в Монако и Франция.

За жалост с тези си действия, почти сигурно младокът си затвори доста от вратичките. Не само във Формула 1, но може би и в света на моторните спортове като цяло.