Този уикенд, 23-24 април, стартира Източноевропейският офроуд шампионат – Баха 500 в Букурещ, Румъния. Заявка за участие в състезанието са подали 46 екипажа от България, Италия, Румъния, Русия, Израел и Украйна. 

България ще бъде представена от шест екипажа, сред които и новият отбор на HYUNDAI OFF-ROAD RACING TEAM – Цветомир Иванчев и Ивайло Николов с прототип на Hyundai Santa Fe T1. 

Двамата ще преследват титлата в  националния и източноевропейския шампионат с участия в Румъния, Гърция и България.

Останалите български екипажи са Николай Гочев/Тодор Христов, Димитър Колев/Николай Колев, Венелин Градев/Златко Георгиев, Валентин Гергов/Красимир Колев и Георги Антов/Ивайло Върбанов.

За първи път на това офроуд състезание се въвежда маратонски формат с дължина 500 км. на единствения специален етап, без сервизни зони и прекъсвания. 

Това ще затрудни участниците в шампионата, тъй като изисква голяма издържливост на екипажите и техниката. Предполагаемото време за преминаване на специалния етап е около 8-10 часа.
 

HYUNDAI OFF-ROAD RACING TEAM

източник: knowbox

Състезанието Баха 500 е известно със своите неравни терени и високи температури, които са много специфични за участниците и тяхната състезателна екипировка. Силният вятър в района на трасето често закрива маркираните маршрути, което прави ориентацията на състезателите още по-трудна. 

Допълнителна информация:

Прототип Hyundai Santa Fe T1 - 300 к.с., 600 Nm въртящ момент, 3000 cc дизелов двигател. 

Цветомир Иванчев - бивш рали състезател. Носител на призови места в националния и европейския рали-рейд шампионат с мотоциклет.

Ивайло Николов - офроуд състезател с дългогодишен опит. Носител на редица призови места в България. Навигатор на Тодор Христов при участията в Националния и балканския офроуд шампионат в България и Гърция през 2015 г.