Трикратният шампион на България на Затворен маршрут в серия Туринг Иван Влъчков ще се изправи пред ново предизвикателство този сезон. 

19-годишният пилот ще кара в цели 3 състезания на планинско изкачване за екипа на Дамасцена Алба. Досега той има 3 участия в тази дисциплина през 2017 и 2018 г., 2 от които на Шипка Дамасцена. 

Сега програмата му на планинско е по-натоварена, за да може Иван да допринесе максимално за екипа му в битката за отборната титла в тази дисциплина. Освен тях, Влъчков ще изкара и пълен сезон на писта в Туринг с добре познатата Хонда Сивик. За очакванията и целите си за сезона Иван сподели в интервю до медиите.

- Предстои ти участие на планинско изкачване Гоце Делчев идния уикенд. Какви са очакванията ти?
- Не подхождам към състезанието с някакви конкретни очаквания, защото това е напълно ново състезание. Никой досега не е карал на това трасе и всичко ще се разбира на място и на момента.

- Доста пилоти се очаква да има в твоята Категория 3 Група Е1 до 2000 куб.см. Ще гониш ли някакво конкретно класиране в самото състезание и в класа за сезона?
- Не, тъй като не познавам трасето, но това важи за всички. За сезона планираме участие в 3 кръга, поради което няма как да се боря за челно място в генералното класиране. Познавам повечето пилоти в класа и конкуренцията ще е много силна. Ще се борим за това да спечелим отборните титли на планинско и писта. Екипът ми от механици ще помага на целия отбор в подготовката на колите. 

- Ти си вече 3-кратен шампион на писта в серия Туринг. Но планинското изкачване е сравнително по-нова дисциплина за теб. Обясни ни каква е разликата в спецификите между двете дисциплини?
- Това са много различни дисциплини. В едната си сам в гората, а в другата си на трасето с много хора около теб. И двете са трудни и си имат своите изисквания. Планинското изкачване е майсторска дисциплина. Тя е разнообразна и ми допада много. Ако можеш да караш добре на планинско, на писта ще ти е по-лесно. Пистата обаче за мен е най-атрактивната дисциплина и си остава №1. 

- Тази година за твоя отбор се състезават доста пилоти на планинско изкачване и на писта. Мотивира ли те това допълнително?
- Да, радвам се, че в екипа ми карат толкова много пилоти. Така ще можем да се борим за отборната титла, а аз ще имам повече конкуренция. Благодаря много на Дамасцена Алба за подкрепата, на Николай Мончев и на родителите ми. Без тях нямаше да мога да участвам.

- Ще имаш ли участие в състезания по картинг тази година?
- Ще карам в отделни състезания. В момента чакам да пристигне новия ми мотор. Картингът е една от най-важните части от подготовката ми за пистовите и планинските състезания.