В рамките на седмия и осмия кръг на Porsche Carrera Cup този уикенд на немската улична писта Норисринг, Георги Дончев проведе две диаметрално противоположни по усещания състезания.

В съботния старт българският пилот заслужено се качи на почетната стълбица с второто си сребро в класа за сезона. Неделните емоции бяха точно „на другия полюс“ – след невероятен старт, в който Дончев преодоля 8 съперника още в първата обиколка, на спиране за първи завой българската кола беше ударена отзад.

Ударът предизвика блокаж на задна гума и костваше отпадане още в самото начало на надпреварата. Катастрофата за българския Overdrive Racing Team стана тотална 7 обиколки преди края, когато тримата лидери Игор Валилко, Лари тен Воорде и Хенрих Скоог се сблъскаха на първи завой, с което изпуснаха шанса за тройна победа за своя тим.

Норисринг, наричана заради конфигурацията и естеството си „немското Монако“, посрещна 30-те състезаващи се пилота с перфектни условия, а стартът на най-престижния едномарков шампионат на Европа се провеждаше заедно с DTМ-стинтовете, което беше гаранция за огромен интерес. По трибуните на Норисринг бяха хиляди зрители, а сред официалните гости бе дори принцът на Монако Албер, който се разходи из падока преди първия старт от програмата.

В него Дончев стартира от 13 редица и с хладнокръвно каране стигна до 19-та позиция в общото класиране и до второ място в класа и почетната стълбица. След първото за сезона отпадане на лидера Лари тен Воорде, първите две места в общото класиране заслужиха конкурентите от Лехнер – Юлиен Андлауер и Михаел Амермюлер.

За старта в неделя нещата изглеждаха още по-добре за Георги и Overdrive Racing Team – първите три места в решетката бяха за пилотите на българския тим, а Дончев беше точно зад водача в ProAm Карлос Ривас. За съжаление на всички в екипа на Кристоф Хубер Георги не успя да завърши втората си обиколка след като беше ударен отзад , което предизвика техически проблем с автомобила му. Въпреки отдадената работа на механиците, повреденият заден калник нямаше как да бъде напълно поправен. Дончев се завърна за кратко на пистата, но няколко завоя след това Porsche-то с номер 7 и българския флаг трябваше окончателно да се прибере в бокса, което сложи точка и на шансовете на Георги за поредно добро класиране и нови точки в актива. Драмата за българо-немския екип стана пълна по-малко от 10 обиколки преди финала с най-тъжния момент за тима от началото на сезон 2019. Стартиралият като водач за първи път през сезона Хенрих Скоог беше уверено начело, следван от тен Воорде и Валилко, но в първи завой, преследвачите му не прецениха добре точката си за спиране и така Валилко се удари в задната част на автомобила на тен Воорде, след което и двамата се врязаха във временния водач. По този катастрофален начин тримата сложиха край на мечтата на Кристоф Хубер за требъл начело, оставайки не просто извън призовата тройка, но и извън завършилите състезанието.

Малката утеха за българо-немския екип е фактът, че въпреки двата неуспешни старта на Норисринг, Лари тен Воорде продължава да е лидер в общото класиране с 123 точки, пред Андлауер и Амермюлер (със съответно 118,5 и 100,5 пункта). Интригата в шампионата продължава след месец с поредния гастрол на Carrera Cup в „чужбина“ – от 9 до 11 август кампанията завладява холандското трасе в Зандвоорт.