Българският пилот Георги Дончев продължава битката в шампионата на Porsche и успоредно подготвя три големи събития за феновете на моторспорта.

Петият и шести кръг на Porsche Sports Cup продължиха серията от трудни стартове за Георги Дончев. Българският пилот успя да завоюва едно трето място в петия старт от Super Sports Cup сериите, но освен този подиум, уикендът ще бъде запомнен с прилична доза малшанс и тежък дебют за новото купе, което за първи път стъпи на пистата след сериозните поражения на Red Bull Ring през юни.

След седмици усилена работа по възстановяването на колата, първият състезателен уикенд с нея изобщо не премина безпроблемно. Напрегната квалификация, изпълнена с трафик, съсипа всички обиколки на Дончев за първия съботен спринт от Super Sports Cup и осигури на българския пилот едва 10-та стартова позиция, но трудностите тепърва предстояха. 
Непосредствено преди старта на надпреварата дъжд принуди екипите да „преобуят“ автомобилите на решетката с мокри гуми, а мокрото състезание се превърна в кошмар още по време на формиращата обиколка. 

Георги Дончев

За броени минути пороят превърна легендарното трасе в река, а не след дълго последваха и инцидентите. След тях по пистата останаха безжизнени останки, което логично доведе до прекратяване на състезанието. 

На всичкото отгоре, несправедливото връщане на крайното класиране няколко обиколки преди фаталното му прекратяване върна нашия пилот назад чак до 9-та позиция, вместо извоюваната 5-та. 

"На фона на развитието за много от другите пилоти, стига ми, че успях да прибера колата цяла и, повярвайте ми, не беше никак лесно. Не съм имал по-плашещо и напрегнато преживяване на пистата, откакто за пръв път стъпих на нея“, сподели след съботния ден Георги. 

В неделя ситуацията започна различно – второ време на квалификациите за Endurance сериите за Давид Ян и първо място в класа, което даде надежда на екипа със старт от първа редица. 

Във втория спринт за уикенда, който започна малко след това, Дончев стигна до подиума след ожесточена 30-минутна битка с няколко коли. Въпреки обещаващата стартова позиция и доброто начало обаче, в първата от двете едночасови надпревари нещата отново започнаха да се объркват.

Още на първия завой след старта Георги се измъкна като по чудо от инцидент с четири съперника и дори започна да наваксва загубените позиции. Но катастрофата бе толкова сериозна, че колата на сигурността остана на пистата цели двадесет минути и устремът на пилота с номер 168 беше туширан. 

При възстановяването на състезанието зад волана застана Ян, на когото Дончев отстъпва мястото си без нито една завършена „състезателна“ обиколка. Но това се оказва по-малкият проблем – 7 минути преди края на състезанието, докато Давид уверено води колоната на 7 секунди пред втория, пострадала при инцидента в началото полуоска се чупи непоправимо. 
Това води не само до загубено първо място, но и до невъзможност за участие в следващия старт и в крайна сметка край на амбициите за повече точки от третия уикенд на Porsche Sports Cup.

Поредният труден състезателен уикенд вече е в историята, а екипът на Георги Дончев вече има амбициозен план до края на годината – освен оставащите стартове от шампионата на Porsche, които могат да се следят онлайн с уникални on-board клипове, феновете на моторспорта ще могат да се включат и в три формата от серията Overdrive Lap Battle. Първата дата е в средата на септември (за първи път на Билстерберг в Германия), през октомври почитателите на Порше ще направят посещение на няколко култови места в Германия, а своеобразното закриване на сезона е насрочено за 10-11 ноември на писта Серес в Гърция.