Българският пилот във „Формула БМВ – Германия” Николай Върбицалиев завърши на 19-та позиция втория старт през уикенда от сериите на холандската писта „Занфорд”. Лошите атмосферни условия попречиха на Върбицалиев за по-предна позиция.

Дъждът валял през цялата нощ наводни пистата, а състезанието започне при температура на въздуха от 14 градуса. Българинът стартира от 21-ва позиция и липсата на опит при подобни атмосферни условия оказаха своето негативно влияние. Въпреки това обаче нашият пилот спечели три позиции още на старта, а до петата обиколка вече бе 16-ти само на няколко метра зад колумбиеца Карлос Гайтан.

В опита си да скъси максимално дистанцията от Гайтан обаче Върбицалиев спря по-късно в първия завой и излезе в зоната за сигурност. Въпреки това обаче българинът се върна на трасето, но това му костваше 6 загубени позиции. В крайна сметка младия пилот завърши 19-ти.

След загасване на светофарите се вдигна ужасна мъгла, не виждах повече от три метра напред. Бяхме обсъдили с моя екип стратегия за старта, но не виждах абсолютно нищо. След това карането ми потръгна и успях да мина напред, но в шестата обиколка опитах да спра по–късно на първия завой изпуснах точката на спиране, колелата ми блокираха и излязох от трасето. Не можах да настроя добре баланса на спирачките и може би това беше най-големият ми проблем”, коментира Върбицалиев след финала.

“Не съм доволен от моят пилот. Отчитам липсата на какъвто и да е опит и факта, че това е първият му старт на това трасе и на мокър асфалт. Ако имахме необходимите тестове през зимата със сигурност картината би била друга”, сподели мениджърът Николай Стоянов