Двайсет и четири часово състезание по картинг започна в Кюстендил. Отборната картинг надпревара за издръжливост от типа на "24 часа Льо Ман", се организира от "Karting Events Bulgaria". Домакин на дебютното за годината 24-часово състезание в България е картинг писта "Пауталия", над Кюстендил.

Картингите са на френската марка "Sodi", модел SR4 – 390 cc, 13 конски сили. 

В надпреварата участват над 210 пилота от 17 държави от Европа, разделени в 41 отбора.

Категориите в любителското състезание са три – pro, silver и gold. Най-голямото предизвикателство  да се запази концентрации и да си адекватен през всичките 60 минути, през които кара един пилот, казаха пред БТА организаторите.

Всеки един отбор включва в състава си от 2 до 8 човека, които се сменят през тези 24 часа, като карат през цялото време. Пистата е осветена, грижим се за нея вече цял месец, казаха организаторите.Те увериха, че трасето е обезопасено, защото е мокро и картовете се пързалят, коментираха още от екипа.

Всяка година в състезанието участват все повече жени, има и детски отбор, разказаха още организаторите на надпреварата. Срещу професионалните картинг състезатели се изправя и "Отбор на звездите", съставен от популярни лица от различни сектори и професии. Пилотите в отбора са актьорите Наум Шопов и Леард Докле, реалити звездата Виктор Стоянов, Михаела Тодорова от Игри на волята, младият автомобилен и картинг пилот - Калоян Върбицалиев, носителят на няколко приза за треньор на годината през 2023 - Ивайло Борисов (треньор на Алберт Попов), и автомобилните влогъри Иван Ванов и Дани Рангелов.

Световните финали ще са в Словакия, през м. юли тази година, казаха още организаторите.

Състезанието в Кюстендил има и благотворитерна кауза - част от средствата за такса участие ще отидат за детското отделение на болницата в Кюстендил.