Ще тръгна от едни думи на председателя на БФАС Владимир Илиев от вчера, че автомобилните състезания могат да помогнат на хората да се научат да карат или шофират разумно, а това от своя страна да намали пътно-транспортните произшествия из страната ни.

Дали наистина е възможно автомобилния спорт да влее ум и разум в главите на шофьорите, които в повечето случаи като се качат зад волана на автомобила стават "състезатели", но в неподходяща среда. В тази среда, където зад волана са седнали още жени, млади шофьори, различни хора, такива, които трябва да спазват правилника за движение по пътищата.

Нагледали сме се и сме се наслушали на новини за ПТП-а, а независимо от опитите на медиите, за различни кампании по безопасност по пътищата винаги има и неразумни шофьори.

Но, да се върнем на темата с автомобилните състезания, които да бъдат в помощ на хората искащи да се научат на добро и майсторско управление на автомобилите, със сигурност участието в моторни надпревари, където имаш затворен маршрут, маршали, осигуряване с медицинска помощ, вдига адреналина, а със сигурност и емоцията е голяма, та този адреналин, който завладява повечето от шофьорите по пътищата може да се използва и на пистата, на трасетата, в състезания. Различните моторни дисциплини в България са доста има и доста автомобилни спортни клубове, и всеки който желае вероятно може да и да се възползва. 

Друг е въпросът какви са условията за автомобилен спорт у нас?