На 1 и 2 август (събота и неделя) от 10:00 часа местността Маята, село Челопеч ще се разлюлее от автокрос фестивала, който се провежда с високоскоростни бъгита и туринг автомобили. 

Предстоящото състезание е четвърти кръг от Националния шампионат по автокрос и ще вдигне адреналина на всички фенове на авто и мото спорта. 

Организаторите на състезанието, кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков и председателят на Българската федерация по автомобилен спорт Радослав Козлеков ще осигурят уникално шоу и много интересни надпревари в рамките на 5 часа. 

"Състезанието се организира близо до София, в много комуникативен регион, с високо развит бизнес. Такова състезание не е правено в тази част на страната, толкова близо до града.  Очаквам всички участници в тези дисциплини да вземат участие, което ще направи шампионата по Автокрос още по-интересен и на високо ниво", коментира председателят на БФАС Радослав Козлеков. 

Пистата в местност Маята, Челопеч е с размери 1200 метра дължина на трасето, с много овални и технически завои. Старт-финалната отсечка е с дължина 200 метра, като най-високата скорост, която може да се развие в този участък, е 130 - 150 км/ч. Едноместните бъгита се съревновават на естествен терен с нестабилизирана повърхност, а денивелацията (разликата между най-високата и най-ниската точка) на терена е около 15 метра. Състезателното трасе се отличава и с много обратни завои, обратен вираж, както и S-образен завой на отсечката преди старт-финала.

Участниците в четвъртия кръг от националния шампионат по Автокрос ще бъдат разделени на три класа - серия клас Бъги до 1600 куб. см., клас Супер Бъги над 1600 куб. см. и клас Туринг. Тази година участие в надпреварата ще вземат седемкратният шампион в клас Супер Бъги - Христо Александров, както и Бойко Янков, Анатолий Петков, Румен Костадинов и Петко Илиев. 

В клас Туринг се очаква за първи път тази година да участват 10 екипажа, сред които и две дами -  Красимира Стоянова, която участва в румънския шампионат в Рали-крос дисциплина, и Величка Димитрова.

Миналогодишният победител в дивизия Бъги до 1600 куб. см. е Бойко Янков (АСК „Русекар“), а след него на почетната стълбичка се наредиха Тихомир Трънков на второ и Георги Кърджиев (АСК „Тони старт“, Силистра) на трето място. В клас Супер Бъги над 1600 куб. см. първо място зае Валентин Георгиев, следван от Андрей Колев и Цветан Цветков.