Георги Димитров ще участва в британската Формула 4 през следващия сезон. Това стана ясно, след като тимът на Richardson Racing обявиха завръщането си в сериите. Именно за този екип ще кара българският пилот.

През сезона в Ginetta Junior Championship Димитров до момента е 4-и в класирането и втори сред дебютантите с впечатляващи изяви в първия си сезон на автомобилни състезания. 15-годишният Георги постигна 2 победи и 1 подиум в дебютния си уикенд в Донингтън парк през август, информира karting.bg.

Оттогава Димитров продължи да постига подобни висоти, включително по-нататъшни победи на Нокхил и Силвърстоун, плюс още една поредица от подиуми. Преди Ginetta Juniors, българският състезател също се радваше на силна кариера в картинга на национално и международно ниво.

Встъпването му в британската Формула 4 също бележи завръщането на едноименния отбор на Гуин Ричардсън. Той за последно се състезава във F4 през 2019 г. с  Люк Браунинг, постигайки две победи – на Brands Hatch и още седем подиума.

Екипът е направил обширна програма за тестване в отсъствието им от шампионата през 2020 г., като Димитров е първият им потвърден пилот при завръщането им в битката за 2021 г.

"Моята цел винаги е била да се състезавам в едноместни автомобили. Така че наистина съм развълнуван от тази възможност и е страхотно да мога да остана с отбора след силния първи сезон заедно", коментира Димитров.

"Чувствам, че успях да се докажа тази година в Ginetta и това беше добра стъпка да започна моята състезателна кариера, а британският F4 е следващата такава. Ако погледнете първите трима в F4 шампионата този сезон, всички те се състезаваха преди това в Ginetta Juniors и много други пилоти са следвали същия пъти са се справяли добре. Целта ми е да работя усърдно и да се опитвам да се изкачвам по стълбата на автомобилния спорт. Не мога да знам какво да очаквам, защото все още се уча. Ще имам същия подход като този сезон и ще видя какво ще стане. Ще работя усилено с отбора през зимата, за да можем да се уверим, че сме максимално конкуренти и да се надяваме, че можем да се борим за някои силни резултати".

Собственикът на отбора Гуин Ричардсън подчерта радостта си от факта, че  Димитров ще се състезава за тях при завръщането на отбора към едноместни автомобили и заяви, че плана за следващата година е отборът да участва във шампионата с общо три коли.

"Ние сме изключително доволни, че можем да потвърдим, че ще се върнем на британския F4 през следващия сезон, и че Георги е първият пилот, който се е записал в програмата", каза Ричардсън.

"Когато той се присъедини към нас в началото на годината, за да се състезава в Ginetta Junior, знаехме, че той е талантлив пилот предвид успешната му картинг кариера. Но той наистина надмина нашите очаквания. Той впечатли от самото начало на сезона и се  разви много през годината. Така че сме уверени, че той ще успее да направи впечатление в британската F4 през 2021 г. и да постигне доста силни резултати".

Сезонът на Ginetta Junior ще завърши в Кент този уикенд 14-15 ноември.