Пламен Кралев поднесе истинска сензация след като спечели старт в европейския шампионат на Ferrari още в дебютния си сезон. Кралев кара за Купа Shell на Ferrari Challenge и триумфира на пистата “Хокенхайм”. Това е успех на практика без аналог в българския автомобилен спорт.

Той първо взе пол позишън в квалификацията, а след това победи и в състезанието, като не остави особени шансове на конкурентите си. Втори остана швейцарецът Рони Кесел, трети в генералното класиране, а зад него се нареди Джейми Констабъл от Великобритания.

„Не мога да опиша колко съм щастлив. Първо взех пол позиция, а след това успях да спечеля и старта. Много е трудно, тъй като това е първият ми сезон във Ferrari Challenge и на практика не познавам трасетата. Чувството да чуеш българския химн на най-високото стъпало на подиума е невероятно. За първи път в цялата история на пистата “Хокенхайм” звучи българският химн”, каза Кралев специално за агенция Speed-Press.

Шампионатът Ferrari Challenge e изключително популярен в Италия и Европа като се излъчва директно по Sky Sports. В него участват единствено автомобили на Ferrari, които са подготвени по идентичен начин и така всичко зависи от уменията на пилотите. За Купа Shell се кара с Ferrari F430 Challenge с гуми Pirelli. Двигателят е 500 к.с., което съотнесено към теглото на автомобила от 1225 кг дава наистина умопомрачителна мощност.

Шампионатът Ferrari Challenge се състои от седем кръга, а състезанието на “Хокенхайм” е шесто в календара. Кара се по най-добрите трасета в Европа, включително и на писти за Формула 1 като “Монца”, “Силвърстоун”, “Спа” и “Хокенхайм”.

Финалният кръг е на “Муджело” на 28-и октомври. Тогава ще се проведат и Световните финали, където ще премерят сили пилотите от Ferrari Challenge Европа, Ferrari Challenge Италия и Ferrari Challenge Северна Америка.

„Никой не очакваше аз да победя. Вярно е, че в началото на сезона не започнах много убедително, макар че на “Монца” завърших седми. Но не познавах трасетата, нямах тренировки и имаше случаи, в които дори не успях да финиширам заради различни инциденти. Но с всеки следващ старт трупам опит и увереност. Сега ми предстоят тренировки на “Муджело”, където ще са последният кръг от сезона за Купа Shell на Ferrari Challenge Европа и Световните финали. Искам да съм максимално подготвен и да взема още точки”, каза Кралев за Speed-Press.

След победата си Кралев е на 12-то място в общото подреждане с актив от 81 точки, води Филип Прет от Монако с 224 точки.