На 4 май България ще бъде домакин на третия кръг от европейския шампионат по мотокрос в класовете 65 и 85 куб см. За първи път Гран При България ще се проведе на новия мотополигон в град Троян, който през октомври миналата година получи лиценз от Европейския мотоциклетен съюз.

Това е четвъртото съоръжение за мотоциклетен спорт у нас (след "Горна Росица", "Ридо" и "Долна Митрополия"), на което могат да се провеждат кръгове от европейските шампионати. Общо 92 пилоти от 20 страни са подали заявка за участие в Гран При България 2008.

Състезателят на МСК Троян - Майкъл Иванов, е българинът с най-добра позиция във временното класиране за европейския шампионат в клас 65 сс. В първия кръг в Чинголи (Италия) той спечели 15 точки.

На същото състезание Иван Петров взе 9 точки. Те ще представят България на състезанието в Троян заедно с Валентин Роглев, Цонко Пеев, Ивелин Господинов, Харли Горов, Валентин Матеев и Станимир Илиев. Десет български състезатели ще участват в квалификациите в клас 85 сс.

Това са Янко Ташев, Шевки Шевкиев, Симеон Спасов, Кристиян Ангелов, Били Илиев, Петко Петков, Георги Гочев, Симеон Димитров и Васко Георгиев. Най-добрият ни ни пилот в този клас - Петър Петров, ще пропусне старта в Троян, тъй като все още се възстановява от тежка контузия в рамото.

Заедно с двата европейски шампионата в събота и неделя на мотополигон "Троян" ще се проведе и първият кръг от националния шампионат по мотокрос в класовете 125 куб см, OPEN A и OPEN B.