Реална е възможността в България да няма нито едно международно автомобилно състезание през 2022 г. За това алармира Автомобилната федерация на България в открито писмо до президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев.

За първи път в историята на България автомобилният спорт е напълно зачеркнат от спортния календар на страната, се посочва в писмото. Министерството на младежта и спорта е предвидило 0 (нула) лв. финансиране за автомобилен спорт през следващата година, като е получен отказ за подкрепа дори за провеждането на международни състезания с дългогодишни традиции.

„След 51-годишна история емблематичното международно Рали България, което е сред най-престижните ралита в Европейския шампионат и е част от календара на Международната автомобилна федерация (ФИА), може да не се преведе през 2022 г. От 1970 година досега дори в най-тежките години на преход, на инфлация, на икономическа криза – винаги това емблематично за българския автомобилен спорт рали е било организирано. До този момент – момент, когато управлението на спорта в България пое г-н Андрей Кузманов. Ние декларираме, че ще направим всичко по силите за провеждането на международните събития, предвидени в календара, но сме изправени не само пред липса на подкрепа от държавата, но и пред постоянен административен тормоз. През последните месеци са постоянни исканията на Министерството на младежта и спорта за предоставянето на различни документи и се назначават редица проверки, чиято единствена цел е пълно блокиране на дейността на федерацията. Вероятно, преследвайки свои цели, сегашният служебен министър на спорта е на път да нанесе огромни вреди на автомобилния спорт в България и на международния престиж на страната ни... Явен е стремежът на сегашния министър на спорта да постави приближени до себе си лица начело на федерацията, въпреки че тя е напълно независима организация. Изглежда сегашното управление на министерството е решено да постигне целите си дори с пълното блокиране на автомобилните състезания в България през 2022 г.“, се казва в писмото, подписано от председателя Камен Михайлов.