От 12 до 19 юли тази година ще се проведе Breslau Poland 2014 – най-голямото и едно от най-старите оф-роуд състезания в Европа. Маратонът се провежда от 20 години, а сега на него ще има и български състезатели.

Трикратният участник в рали „Дакар“ Петър Ценков традиционно ще се пусне заедно своя копилот – вицешампионът от рали Breslau 2006 Иван Маринов и техния пустинен болид Opel Antara RR. Българите ще се състезават в нововъедения крос-кънтри (рали-рейд) клас на полския маратон, където ще мерят сили с опитни „играчи“ от цяла Европа.

Амбицията на Ценков и Маринов е да добавят титлата от Breslau Poland 2014 към тази от миналогодишното издание на Balkan Breslau Rallye. Това е поредният български тим, който ще се изправи срещу полските трасета, след като самият организатор на „Бреслау“ бе дългогодишен участник в ралито през изминалото десетилетие. Ковачев има в актива си няколко класирания в топ 5, а през 2006 година взе бронза от надпреварата. През същата тази година второто място отново бе за българи – Красимир Илиев, навигиран от Иван Маринов. От 2007 до 2011 година в Breslau Poland участваше тандемът Десислав Славчев – Маргарита Стайнова, които също неизменно бяха сред най-бързите екипажи и малко им остана да вземат титлата.

Breslau Poland 2014 ни предлага няколко сериозни новости. За първи път след експерименталното състезание преди две години, тази година полското Бреслау предлага пълнофункционална „крос-кънтри (рали-рейд) категория. За разлика от класическата схема на Breslau, комбинираща скоростните рали отсечки в пресечен терен с екстремни трофи препятствия, в новия състезателен клас пилотите ще могат да настъпят педала на газта до край, а навигаторите ще се борят единствено с техничната навигация на роудбука, вместо да опъват лебедки и колани из блата и реки. Предвид характерния релеф на Полша, изобилстващ от прашни и пясъчни терени, зрелището се очертава като един истински „мини Дакар”. Още повече, че в този клас заявки са подали не един и двама опитни състезатели, участвали в надпревари като „Дакар”, Silk Way Rally и т.н.

На трасето в Полша ще видим и мегазвезда от рали „Дакар“. Става въпрос за чешкият топ пилот Алеш Лопрайс с неговата знаменита Tatra Queen 69. Племенникът на легендарният Карел Лопрайс ще участва в рали-рейд категорията на Breslau Poland 2014.