Превенцията стои в основата на пътната безопасност. Затова в рамките на Аутомотив Експо София, от 18 до 21 октомври, ще бъде изградена демо-зона, в която ще бъдат разположени симулатори за преобръщане и челен удар. Организирана от Българската федерация по автомобилен спорт, в изложбена зала 3 на Интер Експо Център, ще бъде пресъздадено движението на автомобила при пътен инцидент.

Чрез демонстрациите с манекени, присъстващите ще имат възможността да разберат ефекта от поставянето на предпазния колан и какво се случва с тялото при преобръщане на автомобил, когато пътникът не е поставил своя колан. Това ще се случва при безопасна скорост от 7 км/час.

Всички занятия се водят по методика доказала своята ефективност, изготвена от преподавателя по „Автомобилизъм“ в Национална спортна академия „Васил Левски” и 8-кратен рали шампион на България – доц. Димитър Илиев.

Фактите:
- При ПТП, вероятността за фатални последици е два пъти по-голяма за пътниците, неизползващи предпазни колани
- Шофьорите и пътниците на възраст межу 17-34 години използват най-малко предпазни колани, но са възрастовата група с най-много инциденти.
- Има доказателства, че хората е много по-малко вероятно да използват предпазни колани за кратки и/или добре познати пътувания, което води до много големи рискове при катастрофи.
- Неизползването на предпазни колани от пътниците на задните седалки в автомобила носи големи рискове за травми за останалите пътници.
- В България по-малко от 15% от пътниците носят предпазен колан на задните седалки.
- Неправилното поставяне на предпазния колан може да доведе до фатални последици и травми.