Близо 6000 ученици от Пловдив и Варна ще участват в проекта „Междуучилищен шампионат по картинг и школа за безопасност на движението”. Тримесечната инициатива е първата по рoда си в този вид спорт с толкова голям мащаб. Обучението по картинг е безплатно и общодостъпно за всички ученици на възраст от 7 до 18 години.

Освен че ще се запознаят с правилата за безопасност на движението, пътните знаци и маркировки, децата ще придобият базови умения за пилотиране на картинг. В практическата част от обучението ще има квалификационен етап, чрез който ще бъдат сформирани училищни отбори. Най-добрите пилоти ще мерят сили на голям междуучилищен финал.

Идеолог на тази инициатива е двукратният републикански шампион по картинг от близкото минало Ивайло Цонев, който е собственик на картинг пистите в Пловдив и Варна. Той сподели, че картингът е първата крачка към професионалния спорт и задължителна школа за пилотите от Формула 1. Идеята за обединяването на безопасността на движение по пътищата и картинга се ражда спонтанно, но съвсем не е случайна, защото картингът възпитава и дисциплинира и ако не спазваш правилата, не печелиш. Kaто продължение на този проект се предвижда организиране на школа за талантливи деца, които ще продължат своето обучение в най-ниския професионален клас Мини.

Партньори на проекта са Община Пловдив, Община Варна, Министерството на образованието, КАТ и БФКС.