Младият български талант в автомобилните състезания на писта – 18-годишният Денислав Шишев от Габрово, направи първи официален тест за участие в състезанията Формула 3. На 11 ноември той завърши на десето място в един от зимните тестове за Формула 3, Италия 2011 на легендарната писта „Имола”. Надпреварата е една от най-популярните състезания през последните години. Тя включва 16 състезания, а първите трима в крайното класиране започват тестове в отбора на „Ферари” във Формула 1. Участниците за следващия сезон от надпреварата се селектират на 16 официални теста за млади пилоти.

Тестът на „Имола” бе дебют за Денислав с професионален автомобил от фамилията на формулите. В тестовете всички състезатели са с еднакви автомобили с шаси „Далара”, двигател „Фиат” с мощност 220 к.с. и 6-степенна скоростна кутия. На писти като „Имола” болидите от този тип развиват скорост до 240 км./ч.

Състезанието между 24 млади пилоти започна на мокра и негостоприемна писта, наводнена от силна буря в нощта преди тренировките. През втората половина на деня трасето изсъхна и тестът завърши на сух асфалт.

При първите си обиколки Денислав изоставаше с около 10 секунди от първите във временното класиране и бе 15-и поред пет минути и половина преди края. Състезанието бе прекратено заради пилот, излетял от пистата, а след подновяването му Шишев приложи стратегия, типична за професионалистите във формулите. Той направи квалификационна обиколка при последното си излизане на пистата, даде 10-о най-добро общо време и завърши на само 3,6 сек. от първия в класирането.

Собственикът на отбора от Формула 3 „Гинзани Арко” - Пиеркарло Гинзани беше силно впечатлен от представянето на Денислав. „Денис има много голямо бъдеще и определено е пилот от висок ранг”, каза Гинзани, един от най-големите специалисти в италианската Формула 3. Гинзани е и бивш пилот от Формула 1 с отборите на „Осела”, „Толеман” и „Лижие” през 1981,1983 и 1989 г., когато се състезаваха легенди като Айртон Сена, Ален Прост, Найджъл Менсъл и Ники Лауда.



„Усещането е невероятно, да караш в такова състезание е огромно предизвикателство, особено на тази писта”, каза Денислав след състезанието.

„Денис дори нямаше подходяща каска и система „Ханс”, българският пилот Николай Върбицалиев му услужи със своите, което е много голям жест. Това участие е сбъдната мечта за Денис и той определено показа огромния си потенциал. Ще участваме в още тестове, смятам, че той може да кара много успешно във Формула 3”, заяви мениджърът на състезателя Николай Стоянов.

Следващият тест за Денислав Шишев ще бъде на 18 ноември на пистата „Мисано”, отново в Италия.

Денислав Цветозаров Шишев е роден в Габрово на 20.05.1992 г.Той е лицензиран автомобилен състезател. Започва кариерата си на 8-годишна възраст като картинг състезател. Печели първото си любителско състезание по дрифт още на 14 годишна възраст при участието си на VI Национален Събор БМВ 2007 г. Преди да навърши седемнайсет години завоюва две първи, едно второ и едно трето място в дисциплината ”Тайм Атак”. В дисциплината „Дрифт”има спечелени 2 състезания и една специална награда преди да премине към професионалистите. Денис дебютира като професионалист на 06-07.06.2009 г. на писта Дракон (Калояново). До момента има спечелени две първи места (в Бузлуджа и Хасково), две втори и три трети места, с автомобил BMW E30 M3 V8.