Футболистът на Швейцария - Джердан Шакири беше забъркан в политически сигнал след победата с 2:0 над Северна Ирландия. По време на интервю той бе наметнат от неизвестно лице с балтон с отличителните знаци на Армията за освобождение на Косово (UCK). Халфът го махна, но картината обиколи световните медии. От Сръбската федерация веднага излязоха с реакция и заявиха, че ще се оплачат пред ФИФА.
 
„Подготвяме писмо до ФИФА. Изискваме незабавен отговор и най-строги санкции срещу Шакири за насърчаване на престъпна терористична организация “, заяви Йован Сурбатович, генерален секретар на Футболния съюз на Сърбия.

Швейцарската футболна федерация също реагира на инцидента.

"Неприемливо е, когато хората искат да използват футболното игрище за политическа пропаганда. Джердан Шакири се държеше образцово, запази спокойствие и не реагира. Лицето, отговорно за този епизод, е разпитвано от полицията и отсега нататък му е забранено да посещава стадиона", обясниха от федерацията на Швейцария.
 
Освободителната армия на Косово е албанска полувоенна организация, която се бори за независимостта и моноетническата принадлежност на Косово през 90-те години.
 
Шакири е роден в град Гнилан на територията на съвременна Република Косово, чиято независимост не е призната от Сърбия и редица други държави.