Унгарската футболна федерация (МЛСЗ) заяви, че е наложила двугодишни забрани на „няколко нарушители“, след като привърженици на „маджарите“ се сблъскаха с полицаи на „Уембли“ по време на световната квалификация с Англия.

„Няколко нарушители, идентифицирани от охранители, получиха забрани за посещение на спортни събития за две години под разпоредбите на Унгарския спортен акт“, сподели говорителят на Федерацията Йено Шипош за АФП. Той отказа да конкретизира колко на брой са били феновете, получили забрани „тъй като разследването продължава да тече“.

Малко след началния съдийски сигнал във вторник, инцидент назрял в един от ъглите на „Уембли“, където се намирали около 1000 привърженици на Унгария. Дузина запалянковци на „маджарите“ се насочили към стюардите, които били принудени да отстъпят преди да пристигнат полицейските служители. Боят продължил няколко минути преди най-накрая да бъде въдворен ред по трибуните. Инцидентът стана, когато полицията опитала да арестува един унгарски фен за расистки коментар към стюард.

„В случая на нарушители, където идентификацията не бе възможна на място, бе изпратен доклад до полицията и бе започнато официално разследване. Полицията ще продължи разследването на база на придоби улики от няколко източника“, добави Шипош. Привържениците на Унгария също така освиркали, когато играчите на Англия коленичили преди началото на срещата, държейки плакат в протест срещу антирасисткия жест. Не за първи път унгарски фенове предизвикват проблеми по време на срещите си с Англия в квалификационната кампания.

Успехът на „Трите лъва“ с 4:0 в Будапеща през септември бе помрачен от расистки скандирания от унгарци, насочени към Рахийм Стърлинг и Джуд Белингам. По играчите на англичаните полетяха и сигнални ракети на „Пушкаш Арена“. Унгария бе наказана да изиграе два домакински мача под егидата на ФИФА при закрити врати, намалено на един за две години, след расисткото поведение. УЕФА вече бе наредила на Унгария да изиграе един мач без публика след расистките обиди от привърженици и хомофобските плакати по трибуните по време на техните мачове от Евро 2020 в Будапеща.