Легендата на шотландския футбол Греъм Сунес изрази подкрепа към Украйна и остави на втори план своята лоялност към родината си. Утре двата отбора излизат един срещу друг в плейоф за място на Мондиала. Сунес  иска украинците не само да се класират за Световното първенство в края на 2022 г., но и да го спечелят. Той  смята, че това ще бъде едно послание към целия свят,  че случващото се е крайно неприемливо. Първоначално мачът Шотландия - Украйна трябваше да се играе през март, но беше отложен заради руската инвазия и сега ще се играе на "Хемпдън Парк" в Глазгоу. Победителят ще играе срещу Уелс във финалния плейоф в неделя.

Греъм Сунес

източник: Getty/Gulliver images

„Когато мисля за този двубой, не спирам да се питам: „Как да се справя с това?“. Част от мен се придържа към факта, че това е просто футболен мач. Но наистина ли искам Шотландия да ги победи? Ще бъда наистина в трудна ситуация. Искам Украйна не само да се класира за Мондиал 2022, но и да го спечели.
 
Колко дълбоко трябва да заровите главата си в пясъка, за да не разбирате в какво положение се намира светът в момента? Разбирането ще дойде, когато някой натисне бутона за ядрени оръжия?
 
Не искам футболистите на Шотландия да играят. Не знам в какво емоционално състояние ще бъда. Когато се замисля задълбочено върху това, осъзнавам ясно, че да се разбере, че поведението на Русия е неприемливо, е много по-важно от футбола. Светът трябва да се обедини и да го заяви ясно. Приемам тази ситуация твърде близо до сърцето си.
 
Ще работя по този мач за телевизията и не знам как ще се справя. Знам, че повечето фенове в този мач ще се чувстват по същия начин. Ще бъде наистина странна нощ“, каза бившият национал на Шотландия и Рейнджърс пред The ​​Times.