Селекционерът на националния отбор по футбол на Нова Зеландия Дани Хей критикува ФИФА за това, че е насрочил квалификационния турнир на зона Океания извън международния календар - нещо, което не би било възможно в нито един регион.

Деветте отбори, които участват в турнира, ще се състезават от 14-и до 30-и март в Катар, за да определят кой отбор ще продължи напред и ще се срещне срещу четвъртия класиран в зона КОНКАКАФ, където играят отборите от Южна и Централна Америка, както и Карибите.

От ФИФА дадоха на зона Океания един ден повече от международната пауза в календара, която е между 21-и и 29-и март, но те ще имат големи трудности да призоват националните си футболисти от клубовете за предишната седмица. В Нова Зеландия са разочаровани, защото имат повече играчи в професионалните клубове от съперниците си в турнира.

"Това не би се случило никъде другаде по света", каза Хей пред медиите в страната. "Аз съм в Дания в момента и се опитвам да обясня как стана това. Говорих с Датската футболна федерация и те са много озадачени. Представете си датският национален отбор да има световна квалификации, но да не може да разчита на най-добрите си футболисти?", заяви още треньорът. "За мен и футболистите това е много разочароващо".

Нова Зеландия бе последният отбор от зона Океания, който се класира за световни финали, като тимът участва на финалите през 2010 година в Южна Африка. Нова Зеландия ще играе в Група "B" на турнира в компания на Нова Каледония, Фиджи и Папуа и Нова Гвинея.

"Всеки мой играч е професионален футболист и клубовете няма да искат да ги освободят в средата на сезона. Трудно е да преглътнем, че няма да имаме възможност да разчитаме на най-добрите си футболисти и няма да имаме добрия шанс да се класираме", завършва Дани Хей.