Бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер смята, че 99% от футболните хора, с които е разговарял, биха приветствали обновяването на международния календар.

72-годишният французин наскоро даде старт на една доста противоречива реформа във футболния календар, като предлага Световни първенства да се провеждат на всеки две години, а не на четири, както и да има по-малко международни паузи.

Венгер вярва, че в момента хората под 50-годишна възраст искат подобно развитие, докато тези над - не и, че никой не трябва да се страхува от промяната.

„От 100 футболни хора, с които се консултирахме, 99% искат промени“, заяви Венгер на събитието „Бъдещето на футбола“, ръководено от подкаста „FIVE“ на Рио Фърдинанд.

„Виждаме резултатите в нашите анкети, че по-младите поколения са за (да се провежда Световно първенство на всеки две години), поколението над 50 е против. Има разделение в начина, по който хората виждат еволюцията. Тази година е добър пример: имахме Европейското – фантастичен турнир в Англия, след това имахме Лигата на нациите в Италия, която беше отново добре посетена. Следващата година е Световното първенство и всички го очакват с нетърпение“, продължи французинът.

„Виждаме разделението в нашите анкети, че по-младите поколения са за, поколението над 50 е против. Никой не е казал, че не искаме Световното първенство, защото имахме Европейско тази година. Не е нужно да бъдем уплашени“, каза още той.

Венгер вярва, че предложенията му ще има ползи и в изменението на климата, като играчите и треньорите ще летят по света с 50 процента по-малко след сгъстяване на квалификационния цикъл. Той също така твърди, че промяната на формата на квалификациите би повишила качеството на мачовете.

„Предлагам по-ясно разделяне чрез мачове на два блока от квалификации. Защото това, което хората искат, е качество. Модерният човек, който гледа футбол, е знаещ, взискателен, той вижда качеството на това, което гледа. Ако гледа и не е достатъчно, той се отдръпва. Ние носим отговорност да им дадем най-високо качество“, допълни още Венгер.