Великобритания и Република Ирландия обмисля съвместна кандидатура за домакинство на Евро 2028, която би означавала и отпадане на плановете за провеждане на Световно първенство през 2030.

Sky Sports News потвърждава информация на "The Times", че, като част от проучване за гъвкавост на всички аспекти за приемане на Мондиала през 2030, шефовете на Футболната асоциация (ФА) ще погледнат и върху това дали е възможно да се кандидатства за Европейското през 2028. Проучването за гъвкавост трябваше да бъде завършено на по-късен етап през пролетта, но сега бе ускорено, така че да може да се вземе решение след два месеца – крайният срок на УЕФА за кандидатури е 23 март.

Зад кулисите се смята, че ръководни лица от Английската, Шотландската, Уелската, Ирландската и Северноирландската федерации вярват, че имат добър шанс да получат одобрение за 2028 – в частност, защото УЕФА обмисля увеличаването броя на участниците на 32 отбора за първи път в историята. Разширен турнир ще означава и по-големи изисквания за стадиони, тренировъчни съоръжения и хотели – аспект, в който Великобритания и Ирландия смятат, че имат сериозни аргументи и козове.

В противовес, Sky Sports News научи, че има все по-голям песимизъм относно перспективата петте нации да спечелят правото да домакинстват на Мондиал 2030. Ръководните лица се опасяват, че изостават в борбата от съвместната кандидатура на Испания и Португалия, като и на Южноамериканската, която би маркирала емоционален момент, а именно 100 години от първото световно първенство, което се проведе в Уругвай през 1930.