Селекционерът на Нидерландия Луис ван Гаал ще наблюдава утрешната световна квалификация с Норвегия от инвалидна количка, след като контузи бедрото си при падане от велосипед, обявиха нидерландските медии.

70-годишният Ван Гаал наблюдава тренировката на тима днес на базата в Зейст от количка за голф и няма да се възстанови напълно за мача с Норвегия в Ротердам.

Ван Гаал паднал от велосипеда си в неделя вечерта, когато целият отбор се връщал до хотела си от тренировка с колелета. Специалистът бил приет в болница за кратко за прегледи.

Телевизия NOS цитира говорител от федерацията, който каза, че няма да е необходима операция, но Ван Гаал ще използва патерици или инвалидна количка, докато това е необходимо.

"Луис ще направи всичко, за да бъде на мача във вторник", добави говорителят.

Нидерландия е начело в квалификационна група "G" с две точки пред Турция и Норвегия и ще си осигури място на Мондиала в Катар дори при равенство. Ако обаче "лалетата" загубят, те също може да пропуснат плейофите, ако Турция спечели последния си мач в Черна гора.

70-годишният Ван Гаал не е успял да присъства лично на днешната пресконференция, но се е появил онлайн, седейки в инвалидна количка.

"Физически не съм добре, но мозъкът ми все още работи. Много ме боли, затова бях в количка за голф по време на тренировка. Все още мога да правя всичко и направих цялата подготовка, която обикновено бих направил", каза Ван Гаал пред репортерите.

Капитанът на Холандия Върджил ван Дайк, който се появи на пресконференцията, каза, че инцидентът е "определено шок".

"Щастливи сме, че той може да води и това не се е отразило много на подготовката. Тази сутрин той имаше важна среща и все още ни ръководи. Ван Гаал има желание да стигнем до Световното първенство в Катар", каза Ван Дайк.
Когато Луис ван Гаал беше треньор на АЗ Алкмаар през 2007 година, той счупи фибула и глезен и също така води няколко тренировки от количка за голф.