Мач с Русия от плейофите за световното първенство в Катар е "почти немислим". Това заяви президентът на Шведската футболна асоциация Карл-Ерик Нилсон пред агенция "Ройтерс". Отборът на Швеция трябва да се изправи срещу тима на Чехия на 24 март, като победителят ще се срещне срещу спечелилия плейофа между Русия и Полша.

Ако Швеция трябва да играе срещу Русия, то мачът трябва да се състои на руска територия на 29 март.

"Това е възможен сценарий... Спонтанно след чувствата, които изпитахме тази сутрин, когато се събудихме, е почти немислимо след няколко седмици да играем футболен мач в Русия", каза Нилсон. "Ако ме питате днес и сега, абсолютно нямаме желание да играем в Русия", добави той. Нилсон каза още, че не се е чувал с познатите си в Украйна след военните атаки от тази нощ.

"Нашите мисли са с приятелите ни в Украйна заради ситуацията, в която са се събудили тази сутрин. Това е ужасно. На футбола трябва да се гледа като на нещо по-малко важно в този ад", смята шведът.

64-годишният бивш международен съдия обаче не прибързва със заключенията.

"Вярвам, че в тази ситуация ще имаме нужда да живеем заедно и в бъдеще и не бива да взимаме прибързани решения", отговори той на въпрос дали Русия трябва да бъде извадена незабавно от всички международни състезания.

"Вместо това трябва да отделим време и да помислим какво е нужно в момента. На първо място трябва да се оставят оръжията и да се въдворят мир и свобода", обясни Нилсон.

"В момента в Украйна имат да мислят за други неща освен футбола, но ще дойде ден, в който трябва да покажем солидарност с нашите футболни приятели в Европа", завърши президентът.