Президентът на Пари Сен Жермен Насер Ал-Хелайфи бе оправдан днес по обжалване от Швейцарски федерален съд по обвинения в корупция във връзка с приписването на телевизионни права за Световното първенство. Бившият генерален секретар на Международната футболна федерация (ФИФА) Жером Валке също бе оправдан по същите обвинения, но получи 11-месечна условна присъда за подкуп и фалшификация на документи в отделен случай.

Ал-Хелайфи, който е и президент на катарската телевизия „beIN Media“, бе обвинен в това, че е подтикнал Валке да извърши „утежнено престъпно управление“. Валке, който до 2015 година беше дясната ръка на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, е изправен пред обвиненията в други две дела корупция с телевизионни права. Французинът е обвинен в искането на трансфер на телевизионните права на Близкия Изток и Северна Африка за излъчване на Световните първенства през 2026 и 2030 година на „beIN Media“, в замяна за „негарантирани облаги“.

Жером Валке

източник: Gulliver/Getty Images

Според наказателното преследване, случаят е свързан със среща през октомври, 2013 във френските офиси на „beIN“, когато Ал-Хелайфи обещал да купи вила в Сардиния за 5 милиона евро, осигурявайки ексклузивното ѝ ползване на Валке. Ал-Хелайфи след това трябвало да даде собствеността на французина две години по-късно при определени условия. Президентът на ПСЖ отрича да е купил въпросното място или да го е обещавал на Валке.

В замяна, Валке „направил всичко според правомощията си“ да гарантира, че beIN ще се превърне в регионалната телевизия,която предава двете световни първенства – нещо, което се случило на 29 април, 2014 година, в споразумение, което ФИФА така и не е оспорвала. Валке също така е обвинен в експлоатирането на позицията си във ФИФА между 2013 и 2015 година, за да повлияе върху награждаването на медийни права за Италия и Гърция за различни световни първенства и други турнири, насрочени между 2018 и 2030 година „в опит да услужи на медийни партньори, които предпочитал“ в замяна за плащания от гръцкия бизнесмен Динос Дерис, срещу когото също бяха повдигнати обвинения.