Северна Македония шокира Италия в Палермо, печелейки с 1:0 решителния бараж за класиране на Мондиал 2022. Гостите достигнаха до успеха дълбоко в добавеното време с гол на Александър Трайковски. По този начин южната ни съседка се класира за финалния плейоф за класиране на световното първенство в Катар, където ще се изправи срещу Португалия, докато действащият европейски шампион за втори пореден път ще пропусне планетарния шампионат.

Gulliver/GettyImages
49 снимки

Скуадра Адзура стартира агресивно и овладя контрола на топката в първите минути на двубоя. Още в 3-ата минута Емерсон отправи изстрел от границата на наказателното поле, който премина над вратата.

Три минути по-късно Доменико Берарди се озова на добра стрелкова позиция, но ударът му бе блокиран. Малко след това поредни центрирания на Николо Барела и Марко Верати бяха предотвратени от защитата на гостите.

Домакините изцяло владееха контрола на топката, но не успяваха да преодолеят сгъстената защита на възпитаниците на Благоя Милевски. В 20-ата минута първо Доменико Берарди не успя да намери целта, стреляйки в тялото на противник, а след това и Чиро Имобиле повтори изпълнението.

Пет минути по-късно Марко Верати не намери опция да подаде на свой съотборник и отправи изстрел от дистанция, който премина над вратата. След половин час игра дойде и най-добрата възможност за Скуадра Адзура. Доменико Берарди можеше да се възползва от грешка на Столе Димитриевски, но изстрелът по земя на нападателя бе слаб и вратарят улови.

Възпитаниците на Роберто Манчини продължиха да действат агресивно в половината на съперника, но не достигаха до чисто голово положение. На два пъти Чиро Имобиле бе спрян от защитник в червено, който спираше изстрела му. В заключителните минути на първото полувреме Джанлуиджи Донарума се намеси за първи път в двубоя, улавяйки удар на Александър Трайковски.

Италия стартира по-добре и втората част, но отново изстрел на Доменико Берарди бе блокиран от защитник на Северна Македония. Гостите реагираха с изстрел на Александър Трайковски, който премина покрай вратата. Малко след това Столе Димитриевски отрази удар на нападателя на Сасуоло.

В 56-ата минута Доменико Берарди пак се озова на добра позиция. Нападателят отправи опасен изстрел, който премина близо до десния страничен стълб. Две минути по-късно отново звездата на Сасуоло отправи удар, но и този път той се оказа неточен и топката премина над вратата.

В 63-ата минута Доменико Берарди отнов бе близо до гола, след като получи подаване от Емерсон. Нападателят на домакините овладя и стреля в близкия ъгъл, но Езджан Алоиски великолепно блокира топката и тя излезе в ъглов удар. Четири минути по-късно вратарят на гостите се намеси решитлно след удар на Алесандро Бастони.

Десет минути преди края на редовното време Джакомо Распадори стреля от границата на наказателното поле над напречната греда.

Дълбоко в добавеното време на двубоя Северна Македония шокира домакините. Александър Трайковски получи в половината на домакините, след което отправи великолепен изстрел в долния десен ъгъл, не последва добра реакция на Джан;уиджи Донарума и топката влетя в мрежата,

ИТАЛИЯ - СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ 0:1

0:1 Александър Трайковски 90+3'

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

ИТАЛИЯ: Джанулиджи Донарума, Алесандро Флоренци, Джалука Манчини, Алесандро Бастони, Емерсон, Жоржиньо, Николо Барела, Марко Верати, Доменико Берарди, Лоренцо Инсиние, Чиро Имобиле

Селекционер: Роберто Манчини

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ: Столе Димитриевски, Стефан Ристовски, Дарко Велковски, Висар Муслиу, Езджан Алиоски, Ариджан Адеми, Енис Барди, Дарко Чурлинов, Бобан Николов, Милан Ристовски, Александър Трайковски

Селекционер: Благоя Милевски

Гл. съдия: Клеман Тюрпен (Фра)

Стадион: "Ренцо Барбера", Палермо