Италия рискува да се превърне във футболно посмешище, ако в страната продължават да се развиват хипотези за класиране по служебен път за световното първенство в Катар, заяви президентът на местната футболна федерация Габриеле Гравина.

"Адзурите" сензационно ще пропуснат втори пореден Мондиал, след като през пролетта претърпяха шокираща домакинска загуба с 0:1 от тима на Република Северна Македония в плейофите за класиране на първенството в Катар. Загубата бе приета катастрофално в страната, която през миналата година спечели европейското първенство.

Преди дни легендата Роберто Баджо заяви, че е срамно, че Италия няма да се класира за световното първенство автоматично като шампион на Европа. В медиите в страната пък се появиха спекулации, че националният отбор може да получи визи за Катар, ако тимът на Еквадор бъде дисквалифициран заради използването на нередовен играч.

Според Гравина обаче е време всички в Италия да приемат съдбата такава, каквото е и колкото и болезнена да е е тя.

62 снимки

"Преди няколко седмици въведохме нова система на работа. "Казахме си, че трябва да работим, опитвайки се да бъдем всички заедно, фокусирани върху възстановяването на доверието. Ние знаем много добре, че няма да ни е лесно и знаем, че е критично важно отново да спечелим общественото доверие. По този повод искам да кажа нещо относно баража за световното първенство: във футбола има победители и губещи. Италия беше елиминирана и не се класира, Италия няма да участва на световното първенство", каза Гравина пред Скай Италия.

"Ние вярваме, че правилата трябва да бъдат променени, ще работим за това по-късно. Днес Италия е извън световното първенство. Нека го приемем за даденост, защото в противен случай продължаваме да говорим неща, които поставят всички ни, дори и в международен план, в позиция да ни се подиграват", добави Гравина.