Президентът на Байерн Мюнхен Херберт Хайнер се изказа доста остро срещу идеята на ФИФА световните първенства по футбол да се провеждат вече на всеки две години.

"Играчите, треньорите, всички, които имат отговорни задължения в клубовете се оплакват от многобройните мачове през сезона, а сега дори ритъмът ще е още по-натоварен, ако има по-често световни първенства. Няма никакъв смисъл", каза футболният директор пред списание "Кикер".

"Трябва да мислим за здравето на играчите", добави той.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино призова в сряда да се намери консенсус за организирането на световните първенства на 2 години и обяви среща на върха на световния футбол през месец декември, за да се реши въпросът.

Футболната федерация на Германия също се противопостави на плана.

"Този календар доказа, че работи през всичките тази години. Световното първенство е едно от най-големи събития в света на спорта и това е напълно разбираемо. Идеята на ФИФА обаче може да доведе до пренасищане, които ще навреди на футбола в дългосрочен план", сигурен е президентът на Байерн.

"Разбира се, тази идея цели и да се генерират повече приходи в професионалния спорт. Не бива обаче да се жертва футбола заради финансовите интереси", предупреди Херберт Хайнер.