Португалия ще играе на Мондиал 2022, след като надигра Северна Македония с  резултат 2:0 на “Ещадио до Драгао” в Порто в решаващ финален плейоф за класиране на Световното първенство в Катар. Бруно Фернандеш отбеляза за 1:0 в 32-а минута. Десетката отново беше герой, разписвайки се и в 65-а минута за 2:0, което се оказа и финалния резултат. Така мечтите на северномакедонците бяха разбити на последната крачка. 

14 снимки

Първата интересна ситуация пред някоя от вратите бе в 14-тата минута, когато суперзвездата на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо получи извеждащ пас и от близка дистанция опита удар по земя, но топката мина на сантиметри встрания от левия страничен стълб.

Малко след това македонците отговориха с центриране отдясно, при което левият бек Езгян Алиоски опита изстрел от воле извън наказателното поле, но изпълнението му беше доста неточно.

В 24-ата минута нападателят на Ливърпул Диого Жота беше близо до гол за португалците. След центриране от корнер той намери много добре топката с глава, която тупна в тревата и мина много близо до целта, но все пак излезе в аут.

"Мореплавателите" обаче наказаха първата голяма грешка на съперника си. Бруно Фернандеш открадна топка в центъра, размени пасове с Роналдо и разстреля Димитревски от около 16 метра за 1:0. 

В 40-тата минута играчите на Фернандо Сантош не бяха никак далеч от гол за 2:0. Ветеранът в защитата на домакините Пепе с хубав дълъг пас намери в наказателното поле на Северна Македония Кристиано Роналдо, но "седмицата" не направи добро отигарване. Топката обаче попадна в дебнещия наблизо Диого Жота, който от относително малък ъгъл не успя да стреля по най-добрия начин и не намери очертанията на вратата.

Въпреки опитите на северномакедонците да се върнат в мача надеждите им сякаш изгаснаха в 65-а минута. След нова португалска контраатака Фернандеш беше изведен зад гърба на отбраната и вкара за 2:0. 

В 78-мата минута пазеният от Пепе в тази ситуация Елиф Елмас падна в наказателното поле на Португалия, а секунди след това и резервата Боян Миовски се строполи на тревата, като до него беше Данило.

Реферът Антъни Тейлър прецени, че и в двета ситуации няма основания за дузпа, а веднага след това Португалия бе близо до трети гол. Бруно Фернандеш пробва с пас отляво да намери заелия позиция в наказателното поле на македонците Кристиано Роналдо, но защитникът Дарко Велковски с отлично действие блокира ветерана.

Португалия - Северна Македония 2:0

1:0 - Бруно Фернандеш (32)

2:0 - Бруно Фернандещ (65)

Ето и съставите на двата тима:

Португалия: Коста, Кансело, Перейра, Пепе, Мендеш, Фернандеш, Моутиньо, Отавио, Жота, Роналдо, Бернардо;

Северна Македония: Димитревски, Алиоски, Велковски, Мислиу, Ристовски, Трайковски, Адеми, Барди, Елмас, Ристовски, Костадинов;