Международният олимпийски комитет се присъедини към призивите на UEFA срещу плановете на FIFA да започне да организира световни първенства по футбол на всеки две години, вместо на четири. Световната централа иска да провежда по-често най-голямото футболно събитие в света, за да увеличи приходите си, твърдейки и че желанието на феновете също е за Мондиал на всеки две години.

От европейската организация, както и от южноамериканската КОНМЕБОЛ са твърдо против плановете на FIFA, а сега те получиха подкрепа и от МОК. От олимпийският комитет се притесняват, че Световното първенство може да съвпада с Олимпийските игри и така да подкопае интереса към олимпийския футболен турнир, който е най-важният турнир в женското направление.

"МОК споделя притесненията на други спортни организации, свързани както с физическото, така и с психическото здраве на играчите. По-чести Мондиали ще поставят футболистите под огромно напрежение", се казва в позиция на организацията, ръководена от Томас Бах.

От МОК допълват, че е много важно да се проведат по-интензивни консултации с организациите, представляващи футболистите, каквито "очевидно не са се състояли до този момент", гласи становището на комитетът.