Световното първенство по футбол през 2030-а година може да се завърне в Африка, тъй като Мароко официално потвърди решението си да си партнира с Португалия и Испания в обща кандидатура за домакинство на Мондиала.

Първоначално през месец октомври миналата година Украйна беше част коалицията с иберийските държави, но сега тя бива заменена от нацията, която стана първата африканска държава, достигнала до ¼-финал на Световно първенство на Мондиала в Катар.

Новината идва, след като ФИФА потвърди, че Световното първенство през 2026-а година ще бъде първото, което ще включва 48 отбора и общо 104 мача.

„Тази съвместна кандидатура, която е безпрецедентна във футболната история, ще обедини Африка и Европа, северното и южното Средиземноморие и африканския, арабския, евро-средиземноморския свят. Също така ще извади най-доброто във всички нас – комбинация от гений, креативност, опит и средства“, обяви крал Мохамед V относно решението за кандидатурата на Мароко.

Като съседни страни транспортът между Португалия и Испания не би причинил много главоболия, а Мароко е наблизо с полет от около 90 минути или дори по-малко.

97 снимки

Според The Times, тази кандидатура се смята за „непобедима“ в сравнение с други съвместни предложения от Саудитска Арабия, Египет и Гърция или тази на Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили.

Домакините за Мондиал 2030 ще бъдат избрани през следващата 2024-а година.