Уругвайският съдия Андрес Куня и видеоасистент реферът Естебан Остоич бяха наказани, след като не дадоха червен картон на защитника на Аржентина Николас Отаменди по време на квалификационния мач за Световното първенство срещу Бразилия.

Отаменди удари нападателя на Бразилия Рафиня с лакът в 35-ата минута на мача в Сан Хуан снощи. Бразилецът се нуждаеше от пет шева на полувремето и въпреки това продължи да кърви през второто полувреме.

"Изглежда като фаул за жълт картон. Не виждам червен", каза отговарящият за ВАР Остоич на Куня във видео, публикувано от южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ.

Отаменди написа в Туитър, че е играл с топката и нарушението не е за червен картон.

Двубоят завърши при равенство 0:0, което беше достатъчно на Аржентина за класиране на Световното първенство в Катар догодина. Бразилия вече се класира за Мондиала преди този мач.

От КОНМЕБОЛ заявиха, че Куня и Остоич са допуснали "сериозна грешка" и двамата са отстранени за "неопределено време". Уругвайският съдия беше отстранен от кабината на ВАР за съботния финал за Копа Судаамерикана между Ред Бул Брагантино и Атлетико.

Бразилската футболна конфедерация заяви, че ще търси наказание за Отаменди в дисциплинарната комисия на ФИФА.

Селекционерът на Бразилия Тите разкритикува Куня и неговите видео асистенти рефери. "Просто е невъзможно да не видиш лакътя на Отаменди върху Рафиня", каза Тите.