Испания победи Швеция с 1:0 в Севиля в директен мач за определяне на победителя в Група В и се класира за Мондиал 2022. Единственото попадение в двубоя бе дело на Алваро Мората, което бе реализирано пет минути преди края на двубоя. Домакините имаха предимство от една точка и съответно тази вечер и равенството щеше да им бъде достатъчно да се класират директно за финалите в Катар. За Тре Кронур остава надеждата, че чрез баражите ще успеят да си осигурят билет за Световното първенство догодина.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

"Ла Фурия" стартира много агресивно и в първите минути притисна съперника си в собствената му половина. В 6-ата минута Дани Олмо нахлу в наказателното поле и технично опита да преодолее трима защитници на гостите, след което падна, но главният съдия Феликс Брихт бе категоричен, че дузпа няма.

Три минути по-късно Пабло Сарабия стреля от границата на наказателното поле покрай десния страничен стълб. В следващите минути действията на терена не се промениха и Швеция разчиташе на контраатаки. В 16-ата минута след една от тях можеше да се стигне до откриването на резултата, след като Емил Форсберг проби и стреля от границата на наказателното поле покрай левия страничен стълб.

Испания отново упражни висока преса и притежанието на топката в полза на домакините бе близо 80% в средата на първото полувреме. Въпреки това гостите стояха стабилно подредени в собствената си половина и не позволяваха на възпитаниците на Луис Енрике да застрашат Робин Олсен.

В 39-ата минута Емил Форсберг отново бе близо до попадението, след като Лудвик Августинсон центрира в наказателното поле на далечната греда, където халфът на РБ Лайпциг стреля красиво от въздуха, но топката премина опасно покрай дясната греда.

До края на полувремето сценарият на мача не се промени и двата тима се оттеглиха при нулево равенство на почивката.

Гостите имаха първата възможност за попадение, след като Сесар Аспиликуета сгреши при пас към Пау Торес, от което се възползва Виктор Клаесон. Халфът продължи към границата на наказателното поле, където Александър Исак стреля, но над вратата.

Домакините отговориха в 52-ата минута, когато Раул Де Томас стреля с глава покрай левия страничен стълб. "Ла Фурия" отново притисна съперника си, но Робин Олсен не трябваше да се намесва. В същото време селекционерът на Испания Луис Енрике реагира и включи в игра Родриго Морено и Алваро Мората.

В 66-ата минута Матиас Свандберг опита да повтори изпълнението на Златан ибрахимович срещу Англия в контрола през 2012 година, стреляйки с ножичен удар от дистанция, но топката премина над вратата.

Двата тима продължиха здравата битка в Севиля, но до средата на второто полувреме нито един от двамата вратари не трябваше да прави решителни намеси, а голямата звезда на Швеция Златан Ибрахимович влезе в игра 15 минути преди края на двубоя.

Пет минути преди края на двубоя Испания откри резултата. Дани Олмо изстреля бомбен изстрел от границата на наказателното поле, който бе отразен с една ръка от Робин Олсен, след което топката срещна и напречната греда. Алваро Мората бе най-съобразителен и достигна до топката. Нападателят овладя и копна елегантно над шведския вратар.

До края на двубоя Швеция притисна съперника си, но до попадение във вратата на Унай Симон не се стигна и Испания триумфира.

ИСПАНИЯ - ШВЕЦИЯ 1:0

1:0 Алваро Мората 85'

СТАРТВОИТЕ СЪСТАВИ:

ИСПАНИЯ: Симон, Аспиликуета, Лапорт, Торес, Алба, Бускетс, Гави, Солер, Сарабия, Олмо, Де Томас

ШВЕЦИЯ: Oлсен, Крафт, Линдельоф, Нилсон, Аугустинсон, Клаесон, Олсон, Екдал, Форшберг, Кулушевски, Исак