Отборите на Ирландия и Португалия завършиха при резултат 0:0 изключително важна за гостите среща. Двубоят в Дъблин бе от предпоследния кръг на световните квалификации по пътя към Катар 2022.

Отборът на Ирландия остава на 4-то място в група А с 5 точки и няма никакъв шанс за каквото и да е, докато европейските шампиони от 2016 година се изравниха по точки с лидера в групата – Сърбия.

След няколко дни Роналдо и компания приемат „плавите“ в Лисабон в жизненоважен сблъсък за директно класиране на Мондиала догодина.


Мачът започна в динамично темпо като португалците имаха леко превъзходство в първите 10 минути. Роналдо имаше шанс да отбележи, но бе добре затворен от капитана Коулман. Следващите минути предложиха двуостра игра, като след 25 минути игра "мореплавателите" имаха сериозни претенции за дузпа, след като двама ирландци връхлетяха Роналдо в наказателното поле. В ответната атака Руй Патрисио отрази опасен удар при опит за центриране на Робинсън, след мълниеносна контраатака.

2 минути преди почивката ирландците затвърдиха силната си и активна игра при статични положения. След центриране от фал и дев последователни грешки на Бруно Фернандеш и Пепе, Огбене стреля опасно с глава от 4-5 метра, но ударът му мина до вратата.

БГНЕС
35 снимки

Второто полувреме започна отново с много активан игра и на двата отбора. Играчите в зелени екипи имаха първи шанс още преди да са изминали 120 секунди от началото на полувремето, но центриране от левия фланг на Стивънс бе твърде силно и не намери Робинсън. Няколко атаки по-късно Далот опита идентично центриране на втора греда, но силата на скока на Гедеш му позволи просто да докосне топката с глава, без възможност да я насочи в очертанията от непосредствена близост.

Матеус Нунеш можеше да донесе изключително неприятни последици за "мореплавателите" след като в собстевното си наказателно се спъна в топката и я предостави в краката на играчите на Стивън Кени, но изстрелът на Робинсън не успя да оползотвори открилата се възможност.

Около 20 минути след началото на втората част, най-добрият в състава на Португалия Андре Силва намери по перфектен начин с центриране отдясно Кристиано Роналдо, но ударът с глава на 7-цата мина на сантиметри от десния страничен стълб на Базуну. Четвърт час преди края се откри най-сериозната възможност за домакините - Огбене с пас по земя намери нахлулия Стивънс около точката за дузпата, а последният от своя страна прати топката високо над врата с  по-слабия си десен крак. Минута по-късно Роналдо стреля от границата на наказателното поле, а ударът му мина агонизиращо близо до вратата на Базузну.

Най-опитният в португалския състав Пепе си изкара абсолютно ненужен втори жълт картон десетина минути преди края. Защитникът на Порто се замота с топката в крака около тъча, Робинсън го атакува, а гологлавият бранител замахна с лакът, което накара Мансано да му покаже второ официално предупрежедение. 

Удар на Роналдо от малък ъгъл пък сложи край на надеждите на Португалия да вземе три точки при гостуването си на "Авива Стейдиъм".

 

Ирландия – Португалия 0:0

 

Ирландия(3-4-3): Гавин Базуну - Шеймъс Коулман(жк), Шейн Дъфи, Джон Игън - Мат Дохърти(жк), Джош Кълан, Джеф Хендрик, Енда Стивънс - Шидодзи Огбене(жк), Калъм Робинсън, Джейми МакГрат

Селекционер: Стивън Кени

 

Португалия(4-3-3): Руй Патрисио - Нелсън Семедо, Пепе(чк), Данило Перейра(жк), Диого Далот - Жоао Палиня, Матеус Нунеш, Бруно Фернандеш - Гонсало Гедеш, Андре Силва, Кристиано Роналдо

Селекционер: Фернандо Сантош

 

Стадион: "Авива Стейдиъм", Дъблин

Съдия: Хесус Хил Мансано