Сенегал и Гана си осигуриха визи за Мондиала в Катар в края на тази година.

Носителят на Купата на африканските нации Сенегал се наложи с 4:1 след изпълнение на дузпи над финалиста в същия турнир Египет. В редовното време мачът в Диамниадио завърши 1:0 за домакините от Сенегал, което анулира успеха на "фараоните" от миналата седмица със същия резултат. Това е нов тежък удар за Мохамед Салах, който няма да участва на най-големия футболен форум. 

Булайе Диа вкара единствения гол в срещата още в третата минута, но до края на редовното време ново попадение не падна. Гол нямаше и в допълнителните 30 минути, което наложи изпълнението на дузпи.

При тях и двата отбора започнаха с по два пропуска. За Сенегал неточни бяха Калиду Кулибали и Салиу Сис, докато пропуски за Египет направиха Мохамед Салах и Зизо.

След това двата отбора си размениха по един гол чрез Исмаила Сар и Амр ел Солиа, преди домакините да поведат с точен удар на Бамба Диенг. Тогава Едуар Менди спаси дузпата на Мостафа Мохамед, а нов точен удар на Садио Мане прати Сенегал на второ поредно световно първенство.

В Катар ще играе и тимът на Гана, който стигна до равенство 1:1 при визитата си на Нигерия. Така "черните звезди" спечелиха плейофа по правилото за повече голове на чужд терен, след като през миналата седмица срещата помежду им приключи при 0:0.

Томас Партей даде преднина на Гана в 10-ата минута с единствения точен удар на гостите в мача, а Нигерия изравни в средата на първата част от дузпа, реализирана от Уилям Трост-Еконг. Малко преди почивката гол на Виктор Осимен за домакините бе отменен след намесата на ВАР поради засада.

През второто полувреме Нигерия притисна съперника си, но не успя да вкара втори гол и това означава, че най-многолюдната страна в Африка ще пропусне световното първенство по футбол за пръв път от 2006 година насам.

Преди броени минути визи за Катар взеха Тунис и Мароко, които отстраниха съответно Мали и ДР Конго.